OTVARANJE EP

Počinje Eurobasket za žene: "Zmajice" će se boriti za svaku loptu

Za sve nas je nastup na EP kruna karijere, kaže Deura

Reprezentacija BiH: Nakon 22 godine na EP. Agencije

Piše: Er. BIJEDIĆ

17.6.2021

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će danas od 15 sati protiv Belgije u okviru grupe C krenuti u svoje treće Evropsko prvenstvo, ali prvo poslije čak 22 godine (nakon 1997. i 1999. godine).

Nova generacija

ova generacija

U Strazburu će zaigrati jedna nova generacija igračica kojima je to kruna dosadašnjih reprezentativnih karijera.

- Sretni smo da smo tu poslije dugo vremena, ova generacija je to zaslužila. Pobijedili smo jaku Rusiju u kvalifikacijama i pokazali da smo spremni za ovo EP. Dat ćemo najbolje od sebe da prođemo u drugi krug. Borit ćemo se za svaku loptu – poručio je selektor Goran Lojo.

Otvaranje naše košarkašice imaju protiv rejtingom najbolje reprezentacije u grupi C, Belgije.

- Nećemo se sigurno olako predati, borit ćemo se od prve do posljednje minute, bez obzira na to što je Belgija favorit. Obećavam dobru utakmicu – najavio je Lojo, koji je potom objasnio prednosti naše reprezentacije:

Od 2017. treniram ovaj tim, naša snaga su pozitivna energija i hemija unutar ove grupe djevojaka, zatim dobar rad i selekcija te Džonkuel Džons (Jonquel Jones). To su razlozi našeg uspjeha. Mislim da možemo biti konkurentni svima.

Dati najbolje

Kapitenka Milica Deura je istakla da su ona i njene saigračice sretne zbog same činjenice da će igrati Evropsko prvenstvo.

- Za sve nas je nastup na EP kruna karijere. Vrlo smo uzbuđene. Cijenimo sve protivnike, ali nikoga se ne bojimo. Dat ćemo najbolje od sebe. Nadamo se jednoj pobjedi koja bi bila dovoljna za plasman dalje – otkrila je očekivanja Deura.

Prvi test je nominalno i najteži.

- Prvu utakmicu igramo s Belgijom, koja je favorit u ovom meču, ali i jedan od pretendenata za titulu. Dobro smo se pripremile, pa vidjet ćemo šta će se desiti – kazala je Milica Deura.

Dan poslije dvoboja s Belgijom naše najbolje košarkašice igraju protiv Turske (12 sati), dok je u nedjelju (12 sati) na rasporedu okršaj sa Slovenijom.

Duel Džons – Meseman

Najveća zvijezda Belgije i potencijalni MVP prvenstva je Ema Meseman (Emma Messseman). Ona je 2019. godine bila MVP WNBA finala kad je njen klub Vašington Mistiks (Washington Mystics) pobijedio Konektikat San (Connecticut Sun), odnosno ekipu naše Džonkuel Džons (Jonquel Jones).

Dva krilna centra su u ovom meču imale stalne direktne duele, a tako će, vjerovatno, biti i u današnjem susretu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.