KOŠARKA

Nihad Selimović, predsjednik Sparsa, za "Avaz": Mi ništa ne odlučujemo

Tražimo privremene mjere od suda da se nelegalne radnje prekinu, poručio prvi čovjek sarajevskog premijerligaša

Selimović: Četiri mjeseca čekamo na odgovor. ARHIV

Piše: A. Vatreš

8.10.2021

Početak Košarkaškog prvenstva BiH prvobitno je bio planiran za 2. oktobar, ali je dva puta prolongiran.

Novi datum je 16. oktobar, ali ni to nije definitivno, jer Upravni odbor KSBiH još nije donio odluke o prošloj, kao ni novoj sezoni. Ne zna se ni tačan broj učesnika, kao ni mnoge druge pojedinosti.

Nelegalan žrijeb

Pres-konferencija, koju je KSBiH organizirao kako bi javnosti ponudio odgovore na goruća pitanja, pokazala je kako je dogovor još daleko. Bez obzira na to, obavljen je žrijeb parova naredne sezone bez klubova koji su izbačeni u niži rang (Igokea, Spars, Borac) i čiji status još nije riješen.

Odgovor smo pokušali pronaći na adresi predsjednika Sparsa Nihada Selimovića, koji nam je rekao kako bez odluke UO liga ne može krenuti.

- Samo pet klubova je bilo prisutno na žrijebu, nije ni 11. Obavljen je žrijeb za nelegalnu, privatnu ligu, nije za Prvenstvo BiH. Da bi bio žrijeb za Prvenstvo BiH potrebno je da postoji odluka UO o izboru komesara koji vodi ligu, odluka o usvajanju propozicija takmičenja za narednu sezonu i odluka o kalendaru takmičenja. To su stvari bez kojih ne može krenuti liga – kazao je Selimović.

Bez poziva

Otkrio nam je i da su Sparsi zbog kompletne situacije podnijeli tužbu.

- Mi smo u srijedu uputili tužbu i tražimo privremene mjere od suda da se te nelegalne radnje prekinu – riječi su Selimovića.

Novi predsjednik KSBiH Boris Spasojević je na pomenutoj pres-konferenciji pozvao klubove koji nisu došli na Final Four da učine napor da liga počne.

- Šta trebamo učiniti? Već četiri mjeseca čekamo na odgovor. Ne možemo mi ništa odlučiti. Mi nismo rekli da nećemo da igramo, nego nismo pozvani. Sve što može, to može UO. U ovom trenutku legalno Prvenstvo BiH ne može krenuti – poručio je Selimović.

Sve se vrti ukrug

Prokomentirao je Selimović i izlaganja čelnika KSBiH, koji su mnogo govorili, ali nisu puno rekli.

- Sve se samo vrti ukrug. Predsjednik je jasno i precizno rekao da ne postoji nikakva odluka UO. Generalni sekretar je dužan da provodi odluke UO, nažalost, on provodi svoje odluke i, evo, to je rezultat toga – istakao je Selimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.