KOŠARKA

Gordan Firić za "Avaz": Želimo nadmašiti plasman s EP 1993.

Povratkom Nurkića smo dobili veliki kvalitet pod košem, smatra trener u našoj reprezentaciji

Firić: Rado sam prihvatio Bećiragićev poziv. ARHIV

Piše: A. Vatreš

21.7.2022

Stručni štab naše reprezentacije u predstojećim utakmicama kvalifikacija za SP i na Eurobasketu bit će jači za legendu bh. košarke Gordana Firića (52).

Najljepše godine

Bivši član našeg državnog tima prihvatio je poziv svog nekadašnjeg saigrača, a sadašnjeg selektora Adisa Bećiragića i priključit će se bh. timu početkom avgusta.

- Adis me je zvao. Htio je da budem uz njega ovaj period, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i Eurobasket. Ja sam to rado prihvatio jer smatram da tu pripadam. Tu sam praktički odrastao i proživio svoje najljepše godine, i košarkaške karijere i svog života – rekao je Firić za „Dnevni avaz“.

Selektor Bećiragić nedavno je objavio spisak igrača prevdođen našim najboljim košarkašem Jusufom Nurkićem, koji se vraća u reprezentaciju poslije četiri godine.

- Mislim da smo povratkom Nurkića dobili veliki kvalitet pod košem. On je izuzetan igrač. Tandem Musa – Nurkić bi trebao da funkcioniše dobro i mislim da nam oni uz ostale igrače mogu donijeti dosta dobrih rezultata – smatra Firić.

Firić ima velika očekivanja od predstojećeg Eurobasketa, koji je na rasporedu od 1. do 18. septembra, a na kojem će naš tim igrati u grupi B sa selekcijama Njemačke, Litvanije, Francuske, Mađarske i Slovenije.

- Nadam se da bi se mogli plasirati među osam i da popravimo taj plasman iz Njemačke 1993. godine – istakao je Firić.

Dobar test

Naš tim će se okupiti 28. jula, a prvi dio priprema obavit će na Vlašiću.

- Igramo turnir u Estoniji od 14. do 17. avgusta. Te kvalifikacione utakmice za SP 24. i 27. protiv Crne Gore i Francuske će biti dobar test za Eurobasket. Bit će teško. Francuzi su jaki, njih imamo i u grupi na EP, tako da ćemo već imati jasnu sliku, ko su i šta su, kako im se suprotstaviti. Probat ćemo da uradimo sve da odigramo što bolje. Crna Gora i Francuska su dosta kvalitetne reprezentacije. Neće biti lako, ali nadam se najboljem – poručio je Firić.

Drugi strijelac reprezentacije

Firić je za reprezentaciju BiH nastupio u 63 utakmice (od 1993. do 2007.), pri čemu je postigao 639 poena.

To ga stavlja na drugo mjesto najboljih strijelaca bh. reprezentacije, iza Nenada Markovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.