STRUČNJACI

Nenad Marković za "Avaz": S Nurkićem i Musom imamo novu dimenziju

Tu ima dosta dobrih igrača, fizički su dosta dominantni, tako da će biti interesantno vidjeti kako će izgledati kad se to sve uklopi – kazao je naš stručnjak

Nenad Marković. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

9.8.2022

Naš košarkaški stručnjak Nenad Marković (54) prethodnog vikenda posjetio je „Zmajeve“ na Vlašiću, koji se pripremaju za predstojeća takmičenja, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023. i Eurobasket 2022.


Pozitivni utisci

Trener francuskog Dižona posebno je zapamćen kao igrač koji je donio najviše radosti navijačima našeg državnog tima.

- Bilo je lijepo posjetiti raju koja je bila tu kroz moje igračko i trenersko iskustvo u reprezentaciji, da čisto pozdravim igrače jer ima dosta njih koje sam i trenirao, koji su bili kod mene u juniorskoj reprezentaciji, rekao je legendarni Neno i dodao:

- Stvarno je lijep momenat da smo bili zajedno poslije dugo vremena.

Tokom posjete „Zmajevima“ nije imao priliku detaljnije posmatrati trening(e) naše reprezentacije.

- Bio sam zauzet razgovorom s kolegama, a na osnovu te moje posjete se ne može previše zaključiti. Međutim, imam pozitivno mišljenje o ekipi jer sa Jusufom Nurkićem i Džananom Musom reprezentacija dobiva jednu novu dimenziju. Tu ima dosta dobrih igrača, fizički su dosta dominantni, tako da će biti interesantno vidjeti kako će izgledati kad se to sve uklopi – kazao je Marković.

Njegov saigrač iz klupskih dana u Bosni, a pogotovo u reprezentaciji BiH, Adis Bećiragić će voditi naš tim na Eurobasketu. Prije toga na rasporedu su i u dvije utakmice kvalifikacija za SP protiv Crne Gore (24. avgusta) i Francuske (27. avgust).

- Vedran Bosnić je imao svoje razloge zbog kojih je odustao od pozicije selektora. Ja mislim da je Adis u tom momentu bio logično rješenje. Ima iskustvo i karakter, te iskreno mislim da je to dobro rješenje. Očekujem da će nastaviti u istom trendu koji je postojao dok je tu bio Bosnić – izjavio je Marković.


Neno sa "Zmajevima" na Vlašiću. KSBiH

Zdravstveni bilten

Eurobasket je na programu od 1. do 18. septembra, a naša reprezentacija je smještena u grupu B, zajedno s Francuskom, Litvanijom, Slovenijom, Njemačkom i Mađarskom.

- Prvo moramo vidjeti, kad dođe Evropsko prvenstvo, hoće li svi biti zdravi. To je veliki preduslov. Poslije toga, činjenica je da nismo u lakoj grupi, ali ja mislim da ćemo moći da se nosimo sa svima. Eurobasket zavisi od dana, može se poklopiti dan da možeš pobijediti svakoga, a isto tako i da ne možeš dobiti nikoga. Zatim, kako ćeš ako izgubiš jednu ili dvije utakmice ući u treću, tako da zavisi od puno stvari. Ali, bitno je da ekipa bude zdrava i motivirana. Mislim da ćemo fizički moći odgovoriti na zahtjeve ekipa protiv kojih budemo igrali, tako da vrlo sitni detalji mogu odlučivati – zaključio Marković.

Klupska sezona

U prvoj sezoni na klupi Dižona Marković je ostvario odlične rezultate, jer je ekipa izborila polufinale francuskog prvenstva, gdje je poražena od prvaka Asvela. Već plasman u četvrtfinale je značio uspjeh.

- Jako uspješna sezona za sve u klubu, svi su bili prezadovoljni. Izgubili smo polufinalu od aktuelnog prvaka, ispali u Top 16 Lige prvaka, a iz naše grupe su dvije ekipe otišle na „Final Four“. Slijedi nova sezona, novi izazov - idemo dalje – poručio je Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.