EUROBASKET

Kalkulacije za prolaz u drugi krug: "Zmajevi" ili Litvanija idu dalje

Prvoplasirana Njemačka koja ima tri pobjede već je osigurala prolaz dalje, a našem timu za ostanak među 16 najboljih selekcije Evrope najvjerovatnije će trebati još jedna pobjeda iz preostala dva meča

"Zmajevi" ili Litvanci idu dalje. KSBiH

Piše: G. Š.

6.9.2022

Naša košarkaška reprezentacija nakon tri kola u grupi B Eurobasketa 2022 ima omjer dvije pobjede i poraz, kao i Slovenija i Francuska, i za prolazak u osminu finala mnogo je kombinacija. 


Danas navijamo za Mađare

Prvoplasirana Njemačka koja ima tri pobjede već je osigurala prolaz dalje, a našem timu za ostanak među 16 najboljih selekcije Evrope najvjerovatnije će trebati još jedna pobjeda iz preostala dva meča (Francuska - danas, i Litvanija - srijeda).

No, do Berlina možemo i ukoliko bismo izgubili obje utakmice. Francuska i Slovenija su pobijedili Litvance i Mađare, koji su na omjeru 0:3 i na taj način su nedostižni za ove dvije reprezentacije. Za preostalo još jedno mjesto koje vodi dalje borit ćemo se sa Litvanijom, dok se Mađarska već oprostila i nema nikakve šanse da prođe dalje.

Mi ćemo danas navijati za Mađare protiv Litavnije, jer u slučaju njihove pobjede "Zmajevi" bi prošli dalje, bez obzira na ishode naših mečeva protiv Francuza i Litvanaca.

Postoji još jedna opcija prema kojoj bi za plasman u osminu finala odlučivala koš razlika. U tom slučaju Slovenija i BiH bi morale izgubiti oba meča, a Litvanija ostvariti dvije pobjede. Tada bi ove tri reprezentacije imale omjeru 2-3, ali bi Slovenci bili siguran putnik dalje (igrali protiv obje selekcije iz "kruga" i imaju koš-razliku "plus tri").


Križanje grupa

U slučaju da se zatvori krug "Zmajevi" bi prošli dalje i u slučaju poraza od Litvanije sa pet poena i manje, jer bi u tom slučaju imali bolju koš razliku od Litvanaca.

Naša grupa se u osmini finala križa sa grupom A u kojoj su Španija, Turska, Crna Gora, Belgija, Gruzija i Bugarska.

Tablice omogućuje {linkToSofascore}
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.