SLOVENSKI KOŠARKAŠ

Dončić se vratio na teren u velikom stilu

Bila je ovo četvrta utakmice ove sezone u kojoj je Dončić ubacio 50 ili više koševa

Luka Dončić. Twitter

A. O.

31.1.2023

Košarkaš Luka Dončić odigrao je novu sjajnu utakmicu, a Dalas Maveriksi nadoknadili su -11 iz treće četvrtine i minimalan zaostatak u četvrtoj te na kraju pobijedili Detroit Pistonse 111:105.

Odličan je, za poraženu ekipu bio Bojan Bogdanović s jednim od svojih najboljih napadačkih učinaka u ovoj sezoni.

Osam skokova

Samo nekoliko dana nakon što je zbog povrede zgloba morao napustiti utakmicu protiv Finiks Sansa poslije samo tri minute, a onda i propustiti subotnji susret protiv Jutah Jaza, Dončić se vratio na parket uz blistav učinak. Za tek 36 odigranih minuta i uz šut 17/24 iz igre, od čega 5/11 za tri poena, slovenska superzvijezda NBA lige i njen drugi strijelac u ovoj sezoni ubacio je 53 koša, imao osam skokova i pet asistencija.

Dončić je do tog učinka stigao nakon što je bio nezaustavljiv tokom cijelog dvoboja, a posebno impresivan na početku susreta. Ubacio je 18 od prvih 20 koševa svoje ekipe i čak 24 od 30, koliko su Maveriksi ubacili u otvarajućoj četvrtini.  Nijedan igrač u NBA ligi nije ubacio više u prvoj četvrtini utakmice ove sezone. Osamnaest poena dodao je u trećoj.

Bila je ovo četvrta utakmice ove sezone u kojoj je Dončić ubacio 50 ili više koševa. Rekordna mu je ona odigrana krajem decembra 2022. godine koju je završio s nestvarnim učinkom od 60 poena, 21 skokom i 10 asistencija.


Statistika za Bojana Bogdanovića. Sofascore

Pet utakmica

Također, Dončić sada ima pet odigranih utakmica s 50+ poena. U prvih pet sezona svojih karijera u posljednjih 50 godina to su napravili samo Majkl Džordan (Michael Jordan) i LeBron Džejms (James). Sve ovo debelo u drugi plan gura učinak Bojana Bogdanovića.

Hrvatski reprezentativac bio je ponovno najbolji igrač Pistonsa. Svojih 36 minuta na parketu iskoristio je za 29 poena, do kojih je stigao uz 10/15 iz igre, od čega 4/7 za tricu. 

Na prvom mjestu nalazi se Boston. Sofascore

Pogodio je svih pet slobodnih bacanja i imao pet skokova.

Bogdanoviću je to bila deseta uzastopna utakmica u kojoj je ubacio minimalno 20 koševa. 

To je njegov najduži takav niz u NBA ligi i četvrti najduži u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta u ovom trenutku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.