ISPUNJAVANJE OBAVEZA

Služba ne bira: Finska košarkaška superzvijezda služi vojni rok

Lauri Markanen, zvijezda NBA ekipe Juta Džez, se prijavio i počeo služiti vojni rok, obavezan za sve muškarce do 30. godine života u Finskoj

Markanen: Mora obaviti vojnu službu. Screenshot/Twitter

N. H.

18.4.2023

Lauri Markanen, zvijezda NBA ekipe Juta Džez, je počeo služenje obaveznog vojnog roka u Finskoj.

Vojna služba je obavezna za sve muške državljane Finske do 30. godine života, a Markanen se službeno javio na dužnost u ponedjeljak ujutro, obrijane glave i lica. Čak ni on nije mogao biti oslobođen, iako je vrhunski košarkaš.

25-godišnji košarkaš je nekoliko puta odgađao služenje zbog obaveza. Prvo zbog koledža kada je igrao u Arizoni, a zatim dok se takmičio sa finskom na velikim takmičenjima.

Markanen je planirao obavezu ispuniti prošle sezone, ali njegov bivši klub, Klivlend Kavalirsi, su se plasirali u plej-in turnir i to mu je poremetilo planove. 

Finski košarkaš će tokom obuke trenirati u Sportskoj školi Odbrambenih snaga, čiji je glavni zadatak obučavanje izviđačkih odreda za vanredne i ratne uslove, prenosi ESPN.

Minimalno trajanje službe iznosi 165 dana. Ovo podsjeća dosta na slučaj Heung-Min Sona, južnokorejskog fudbalera, koji je morao služiti u vojsci svoje domovine, iako je svjetski poznat fudbaler. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.