KOŠARKAŠKI STRUČNJAK

Josip Pandža o reprezentaciji BiH za "Avaz": Ovo je najbolja ekipa koju ćemo ikada imati

Izostanak plejmejkera se može nadoknaditi. Garza je pun pogodak, rekao je Pandža

Pandža: Jedna smo od najviših reprezentacija. KS BiH / Facebook

15.8.2023

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja svoj pohod na Olimpijske igre koje se naredne godine održavaju u Parizu. „Zmajevi“ će do svoje karte za francusku prijestonicu mnogo teže jer njihov put kreće preko pretkvalifikacija.

Međutim, nema sumnje da se selektoru Adisu Bećiragiću odazvao snažan tim i da je naša reprezentacija najjača ekipa na pretkvalifikacijskom turniru. Takvog mišljenja je i trener KK Bosna i čovjek koji je kadete 2015. odveo na tron Evrope – Josip Pandža.

Igra s Nurkićem

„Zmajevi“ su se mučili protiv Portugala, ali onda kada je zatrebalo, dodali su u brzinu više i pobijedili zahvaljujući kvalitetu igrača (84:75).

- Pobjeda je bitna za samopouzdanje, a bitna je da ekipa osjeti tu saradnju s Nurkićem jer on nije bio na pripremnim utakmicama. Sigurno da je ta pobjeda bila bitna s više aspekata – naglasio je Josip Pandža za "Dnevni avaz“.

Hendikep za bh. reprezentaciju je sigurno izostanak plejmejkera, no Pandža ističe kako se taj nedostatak može nadoknaditi.

Pun pogodak

- U svakoj ekipi nešto nedostaje, nešto je velika prednost. Da smo birali plejmejkera, onda ne bi došao Garza koji se pokazao kao pun pogodak iako smo bili svi bili veoma skeptični prema toj odluci. Sigurno da je tu selektor pogodio.

Međutim, jedna smo od najviših reprezentacija u Evropi, što je prednost jer teško primamo koševe. Dominantni smo u napadu, u skoku, svakom fizičkom kontaktu. Mislim da se to može sve nadoknaditi kolektivnom igrom i mislim da je ova reprezentacija najbolja koju ćemo ikada imati – naglasio je Josip Pandža za "Dnevni avaz“.

Loši uvjeti

Košarkaši su uoči turnira govorili o užasnim uvjetima, što je prokomentirao i Josip Pandža.

- Pa dobro sigurno je da ti uslovi odvlače pažnju s terena. Sljedeći put sigurno da treba organizovati bolje uslove za njih. Ali mislim da su oni na terenu dovoljno skoncentrisani. Sve je bitno, ali je ključno ono što se dešava na terenu – naveo je Pandža.

Sa Pandžom smo razgovarali prije utakmice drugog kola pretkvalifikacija protiv Poljske koju su "Zmajevi" izgubili rezultatom 85:76.

Sutra će igrati utakmicu odluke, a protivnik je selekcija Mađarske. 

Ovaj susret se igra od 21 sat, a moći ćete pratiti tekstualni prijenos na portalu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.