LUKA GARZA

Priča o heroju "Zmajeva" protiv Izraela: Odbijao Slovence tri puta zbog BiH, megapopularni bokser je njegov veliki fan

Majka mu je Bošnjakinja, Šejla Muftić koja je bila profesionalna košarkašica, a Slovenci su ga zbog ujaka Teomana Alibegovića zvali sebi

Garza: Fantastičan protiv Izraela. FIBA

19.8.2023

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je savladala selekciju Izraela (86:77) i plasirala se u finale pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre 2024. godine.

Briljirao je Luka Garza koji je bio najefikasniji pojedinac našeg tima sa 22 poena. Garza je zabilježio i 11 skokova, a naročito je dominirao u trećoj četvrtini, kada se "lomio" meč.

Prvo okupljanje

Garzi su ovo prve utakmice u dresu Bosne i Hercegovine, jer mu je ovo prvo okupljanje sa "Zmajevima", a čini se kao da je tu već godinama.

Garza: Neukrotiv za Izraelce. FIBA

Zvijezda Minesota Timbervulvsa je svojevremeno bila na meti Slovenije, ali je to odbio. Bio je odlučan da zaigra za Bosnu i Hercegovinu.

Garzin otac je Amerikanac, a majka mu je Bošnjakinja, Šejla Muftić koja je bila profesionalna košarkašica. Ujak mu je Teoman Alibegović, nekada sjajni igrač slovenske reprezentacije.

Ispunjenje sna

Tri puta je odbijao Slovence. Uprkos problemima s papirologijom i raznim peripetijama, Garza je želio igrati samo za BiH. To mu je bio san koji se ostvario.

- Znači mi sve. To je nešto o čemu sam dugo sanjao i nešto za šta znam da ćemo i ja i moja porodica biti veoma ponosni što radim, a to je da predstavljam državu. 

Proces je bio dugačak, ali suština je bila da utvrdimo koji je najbolji trenutak da napravim taj potez i počnem svoje putovanje u predstavljanju BiH - rekao je jedne prilike Garza za "Glas Amerike".

Za kratko vrijeme je "kupio" navijače Bosne i Hercegovine svojom borbenošću i velikim košarkaškim talentom. 

Zanimljivo, fan Luke Garze je megapopularni bokser Flojd Mejveder (Floyd Mayweather).

Garza je u jednom podcastu i govorio o neočekivanom susretu s Majvederom.

Susret s Mejvederom

- Flojd Mejveder je sjedio pored terena i mahao je prema meni. Nastavio sam šutirati jer nisam vjerovao da maše meni i to sam rekao saigraču Kejdu Kaningemu. 

On je otišao do Mejvedera i popričao s njim, a potom se vratio do mene i rekao mi da me Flojd zove. Nisam mogao vjerovati, pitao sam se šta se dešava.

Flojd mi je rekao me pratio godinama kroz kompletnu koledž karijeru. Dopada mu se način na koji igram. 

Bio je to jedan od najnevjerovatnijih trenutaka u mom životu. Flojd Mejveder me je pozvao da pričamo, veliki je fan univerziteta Iova - ispričao je Garza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.