SELEKTOR SRBIJE

Pešić nakon finala: Ovo u životu nisam vidio, medalja neće riješiti probleme

Na početku smo ostali bez Dobrića, Bogdanović je zbog zdravstvenih problema bio pod znakom pitanja za finale, rekao je Pešić

Pešić: Ponosan na igrače. AP

E. Ć.

10.9.2023

Košarkaši Srbije novi su viceprvaci svijeta nakon što su u finalu izgubili od Njemačke rezultatom 83:77.

"Orlovi" su se nakon loše treće četvrtine uspjeli vratiti u meč, ali na kraju je pobjeda otišla na stranu Nijemaca. Svoj komentar na finalnu utakmicu dao je selektor Srbije Svetislav Pešić.

- Čestitam selekciji Nemačke na sjajnoj partiji i zasluženoj pobjedi. Naš rival je odigrao na izuzetno visokom nivou, izuzetno čvrsto i agresivnosno.

Što se nas tiče, trebala je nam je bolja rotacija. Milutinov je imao problema sa povredom, medicinski tim je dao sve od sebe, ali je teško riješiti problem za jedan dan. Na početku smo ostali bez Dobrića, Bogdanović je zbog zdravstvenih problema bio pod znakom pitanja za finale. 

Nikada u životu i karijeri nisam vidio ovoliko problema, ali ne želim da umanjim ni jednog momenta trijumf Njemačke. U ovom momentu, mogu da postavim jedno pitanje – ko nije ponosan nas, na ono što smo prikazali - rekao je Pešić.

Popularni Kari je naveo da je poslije utakmice odmah rekao igračima da su ostvarili primarni cilj, a to je plasman na Olimpijske igre.

- Stigli smo do finala, željeli smo zlatnu medalju, ali nismo uspjeli da odradimo još jedan podvig. Neizmjerno sam ponosan na ekipu. Već mjesec dana smo zajedno, ja vjerujem njima, oni meni, više smo kao porodica, nego kao sprotski kolektiv.

Još jednom ponavljam, ponosan sam na momke, ali mi je ostao žal zbog ogromnih problema koje smo imali od početka, pa do kraja Mundobasketa.

Ja bih volio da osvojena medalje pokrene i riješi dosta problema koje ima košarkaška u Srbiji, ali se plašim da se to neće desiti.

S druge strane, podrška naroda koju smo imali je nešto veliko. Ljudi koji su zaduženi za košarku u Srbiji moraju nešto da urade, jer medalja neće biti, naprotiv. Imat ćemo problema da stignemo do velikih takmičenja. Mi nemamo ligu u Srbiji, pogledajte kakvo je prvenstvo Njemačke - poručio je Pešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.