SARAJEVO

Sutra počinje 12. sportski simpozij "Simposar", film "The Magilac Seven" centralni događaj

Topalbećirević je rekao da mu je bila čast i zadovoljstvo snimati film o takvom sportskom velikanu kakav je Toni Kukoč

Sa današnje press konferencije. Fena

FENA

12.9.2023

Dvanaesti međunarodni sportski simpozij "Simposar" počinje sutra u Sarajevu. Na događaju će i ove godine učestvovati brojni velikani regionalnog sporta, a glavni događaj će biti premijera filma Sabahudina Topalbećirevića "The Magical Seven", o velikanu svjetske košarke Toniju Kukoču.

Topalbećirević je na današnjoj konferenciji za medije naglasio da će centralni događaj biti posvećen jednoj najvećoj legendi jugoslovenskog, hrvatskog, evropskog i svjetskog sporta Toniju Kukoču, te da mu je bila čast i zadovoljstvo snimati film o takvom sportskom velikanu.

Uz to, otkrio je i nekoliko zanimljivih anegdota o procesu snimanja filma i interakciji s Kukočem.

Kukoč se prisjetio vremena kada je trenirao na sarajevskoj planini Igman, te vremena kada je sa Jugoplastikom gostovao u Sarajevu nakon osvajanja Kupa prvaka. Napomenuo je da nikada neće zaboraviti aplauz koji su dobili od sarajevskih navijača.

Ploče Dine Merlina

- Kada smo došli u Sarajevo, saznali smo da se utakmica ne igra u staroj dvorani Bosne, nego je premještena u Zetru. Dobili smo jedan strašan aplauz, navijanje čitave dvorane. Uručene su nam ploče Dine Merlina, tako da meni je uvijek Sarajevo i sarajevska publika u srcu šta se tiče tih stvari – kazao je Kukoč.

Košarkaški trener Željko Pavličević napominje da je Topalbećirević uspio spojiti sportske legende s područja bivše Jugoslavije što nije lako.

- To je jedna izvrsna ideja koja je kulminirala sa nečim što je meni posebno drago, a to je film o Toniju Kukoču. Za Tonija ću reći da je moj ljubimac. Imao sam velikih igrača kao što su Ćosić, Petrović i Galis i nema baš puno trenera koji su imali tu sreću, ali kazat ću vam da je Toni najnormalniji i uvijek mi je bilo zadovoljstvo s njim raditi – rekao je Pavličević.

Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, nalašava da je Turističkoj zajednici KS velika čast i zadovoljstvo da je dio ove priče, te da su "ovakve eminentne sportske veličine danas u Sarajevu".

Sjajan program

Program prvog dana "Simposara" započinje u 19 sati svečanom dodjelom nagrada za životno djelo. Samo 45 minuta kasnije, publika će imati priliku premijerno pogledati film "The Magical Seven" i upoznati se s nekim manje poznatim detaljima iz Kukočeve karijere.

Drugog dana simpozija, od 10 do 12 sati, ljubitelji nogometa moći će prisustvovati predavanju predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića. Uz njega, svoje iskustvo dijelit će i Zlatko Dalić, Stipe Pletikosa i Darko Raić-Sudar. Nakon pauze, od 14 sati, tema će se prebaciti na košarku, gdje će Toni Kukoč, Boža Maljković, Stojko Vranković, Željko Jerkov, Željko Pavličević i Mario Primorac govoriti o temi "Košarka nekad i sad".

O temi "Prošlost, sadašnjost i budućnost fudbala - u kom pravcu ide najpopularnija sporedna stvar na svijetu?" od 18 sati govorit će Joško Jeličić, Ivica Šurjak, Ivan Gudelj, Sead Sušić i Massimo Franchi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.