KOSMIČKA POVEZANOST

Kako su dva čuvena "Haskija" zaigrala u Euroligi

Legendarni bekovski par koledža UConn se susreo u Euroligi

Kemba Voker i Šabaz Nejpir. Twitter

31.10.2023

Euroliga u prethodnim godinama privlači sve veći broj zvijezda svjetske košarke, ali ona najveća imena i dalje izgledaju veoma nedostižno, čak i za klubove iz samog vrha. 

Stoga je bilo ogromno iznenađenje kada je Kemba Voker (Walker), američki plejmejker koji je prije samo tri godine bio starter na Ol-star meču, potpisao za Monako. 

Voker još uvijek nije pokazao svoj puni potencijal, mada ga je u bržem navikavanju na evropsku košarku zaustavila i povreda. 

Međutim, njegova fotografija sa Šabazom Nejpirom (Shabazz Napier) postala je viralna, toliko da su se i američki mediji zainteresirali za njihovo ponovno spajanje. 

Inače to i ne bi, ali se ovdje radi o ubitačnom paru košarkaša koji su zajedno nastupali na koledžu UConn, poznatom po svom nadimku Huskies. 

UConn je ove godine osvojio titulu NCAA, ligi koledž košarke, ali jedna titula je postala kultna - ona iz 2011. godine. 

Košarkaši ovog koledža su ušli na turnir kao 9. u svojoj konferenciji, te im je za osvajanje titule bilo potrebno da upišu 11 pobjeda u nizu. 

Prvo su morali upisati pet pobjeda kako bi se kvalifikovali za završni turnir, da bi na popularnom "March madnessu" slavili u narednih šest utakmica. Ne treba ni pominjati da je ova ekipa bila slabije rangirana na početku od skoro pa svih svojih protivnika (10/11). 

Zašto je ovaj besmrtni niz postao legendaran i kakve veze ima sa Vokerom i Nejpirom?

Pa u ovom slučaju njih dvojica su bili glavne zvijezde ove ekipe. 

Vokeru je bila posljednja sezona na koledžu, te je kao "veteran" ove ekipe htio da ih povede do titule, zasad jedine u njegovoj karijeri ukoliko ne računamo američke srednjoškolske turnire, koji zaista nisu nikakvo mjerilo kvaliteta, te više služe za iživljavanje budućih NBA zvijezda nad svojim nemoćnim protivnicima. 

Nejpir, sadašnji košarkaš Crvene zvezde, tada je bio gladni frešmen, koji je trebao preuzeti uzde ove ekipe nakon što Voker ode u NBA. 

Zajedno su otišli do kraja, a Nejpirova karijera u NBA se nije ispostavila onako sjajnom kako je trebala biti. Vokera je pojelo vrijeme i sada je igrač za Eurolige, ali to još uvijek moramo sačekati kako bi sudili. 

Mada postoji određena ljepota u tome što se dvojica superzvijezda koledž košarke sreću nakon toliko godina, daleko od svog doma, na utakmici Eurolige. Ovaj put kao glavni igrači suparničkih timova. 

Nažalost, Nejpir je na toj utakmici imao samo 7 poena za 21 minutu, dok je Voker upisao tek dva poena za 10 minuta na parketu u debiju na Euroligi. 

Nada ostaje da ćemo u njihovom narednom susretu, ovaj put u areni "Gaston Medecin", gledati revolveraški duel dvojice američkih bekova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.