NAJBOLJI 6. IGRAČ IKAD

NBA zvijezda s najboljom oproštajnom utakmicom, koja se nije trebala desiti: I kako je sve to pokvario

Ništa nije izgledalo kao da će se desiti taj april, a opet eto desio se

Džamal Kroford. AP

4.1.2024

U historiji košarke postoje mnogi igrači koji su uspjeli da se oproste dok su na vrhu. Džordanov (Jordan) šesti prsten, iako je odigrao još dvije sezone poslije toga, Brajantovih (Bryant) 60 i pobjeda protiv Jute u Staples Centru, samo su neki od primjera odlazaka u zalazak sunca.

Opet, s druge strane imamo one koji su otišli bez pompe poput Tima Dankana (Duncan), a ima jedan čovjek između svih njih, koji je odigrao mjesec za pamćenje, a da se ustvari toga niko i ne sjeća.

Džamal Kroford (Jamal Crawford) jedan je od najboljih šestih igrača u historiji NBA lige. Čovjek uloge, popularna mikrovalna (kad uđe u igru ne treba mu puno da se zagrije) i poznat po svom ubitačnom krosoveru, zbog kojeg je i dobio nadimak „J Crawsover“.

Kroford je u karijeri imao mnogo nevjerovatnih poenterskih učinaka, ali njegov posljednji mjesec u ligi je prava enigma. Naime, riječ je o 2019. godini i mjesecu aprilu, kada je Džamal imao čak 39 godina.

Ovaj bek šuter odigrao je tu sezonu pa može se reći i kako se očekivalo. Bilježio je 7.9 poena u prosjeku, što je najmanje još od njegove ruki sezone u Čikagu.

Ništa nije izgledalo kao da će se desiti taj april, a opet eto desio se. I sad kad sam ga toliko najavio, bio bi red i da pređem na to šta je on, zapravo, uradio.

Kroford je u četiri odigrane utakmice bilježio 31 poen i šest asistencija u prosjeku. I sve je izgledalo kao da je to prirodno.

Počeo je 1. aprila u pobjedi protiv Jute sa 19 poena i pet asistencija, da bi četiri dana kasnije u pobjedi protiv Nju Orleansa postigao 28 uz upisanih asistencija.

Ništa lošiji nije bio i u porazu od Hjustona, kojem je za 27 minuta spakovao 27 koševa i dodao šest asistencija, a onda dolazi posljednja utakmica.

U posljednjoj svojoj utakmici nije trebao biti zvijezda. Zašto? Pa ta utakmica je bila i posljednja za legendarnog Dirka Novickog (Nowitzki), a Kroford je uspio zasjati više nego čuveni košarkaš Dalas Maveriksa, koji je upisao 30 poena i 11 skokova na tom susretu.

Ako razmišljate kako je to moguće, vrlo jednostavno. Kroford je haubica svoje klase i ukoliko se zapali, ne libi se izrešetati mrežicu svakog protivnika.

Utakmicu je završio sa čak 51 poenom, te po pet skokova i asistencija. Nije mala stvar za, ponavljam, jednog 39-godišnjaka, koji je u sezoni bilježio oko osam poena u prosjeku i čija karijera je bila godinama već u padu.

Pogađao je Kroford iz svih mogućih situacija, a na kraju se desila jedna sjajna stvar. Pozdrav dvije legende koje odlaze u penziju i kojima je ovo bio posljednji ples na pozornici NBA lige. Ili se tako barem činilo.

Kroford je, mogu slobodno reći nažalost, odigrao još jednu utakmicu u NBA balonu za vrijeme pandemije koronavirusa. U toj utakmici je zabilježio pet poena za Bruklin Netse i možda pokvario jedan od najljepših krajeva košarkaških priča ikad. 

Ipak, utakmica s 51 poenom kada imate 39 godina, a ne zovete se Lebron Džejms (James), poprilično je fascinantna. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.