UTJECAJ "NAPRETKA"

Košarka je napredovala, ali je nestala romantika: Zašto poeni u NBA ligi više nemaju isti efekt?

Zastupljenost u svakodnevici ostavlja svoj trag

Dončić: Upisao 73 poena. AP

30.1.2024

NBA liga je u posljednjem desetljeću doživjela apsolutni procvat, barem što se ofanzivnog dijela terena tiče. Ipak, to je dovelo do toga da se uspjesi igrača brzo zaboravljaju ili se preko njih samo pređe kao da su najnormalnija stvar.

Prije nekoliko dana je bila 10. godišnjica 62 poena Karmelo Entonija (Carmelo Anthony) u utakmici protiv Šarlot Hornetsa. To nije ni blizu rekorda lige, ali je značilo mnogo više nego brojne poenterske partije u proteklim mjesecima.

Kao glavni argument se mogu uzeti dva dana u protekloj sedmici kada su dva igrača ubacivala isti ili veći broj poena u istom danu, ali medijska pažnja na tome nije bila ni približna kao što je to bio slučaj kada je Entoni to uradio.

Prvo je Džoel Embid (Joel Embiid), aktuelni MVP lige, ubacio 70 poena protiv San Antonio Sparsa, te tako postao 9. igrač kojem je to pošlo za rukom. Istu noć Karl Entoni Tauns (Karl Anthony Towns) je postigao 62 poena, uz čak 10 pogođenih trojki, u porazu svoje ekipe protiv Šarlota.

Nekoliko dana kasnije Luka Dončić je postao 10. igrač sa 70 ili više poena, kada je protiv Atlante postigao 73 poena, da bi istu noć Devin Buker (Booker) ubacio 62.

Osim Dončićeve sjajne utakmice, ostali su više-manje bili zaboravljeni vrlo brzo. NBA liga je u posljednjoj deceniji svjedočila porastu broja ofanzivnih posjeda. Ona je tu u blizini sa 80-im godinama prošlog stoljeća, kada se igrala nepojmljivo brza košarka. Međutim, tada igrači nisu postizali ove brojke ili, kada bi uspjeli, to bi ostalo urezano u historiji toliko da se i danas prepričavaju neke od tih utakmica.

Da li je možda prevelika zastupljenost NBA lige u našim životima uništila romantiku i mističnost koje su bile vezane za nju? Možda, ali to i dalje nije dovoljno dobar razlog da se ignoriraju apsolutno svi sjajni nastupi košarkaša današnjice. Ipak je riječ o najvećim svjetskim zvijezdama, ali očigledno one ne ostavljaju utisak kakav su nekad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.