NOGOMET

Bomba iz Dežele: Plavokosi Hrvat preuzima reprezentaciju Slovenije

Avaz.ba

10.10.2017

Nakon što je u Hrvatskoj bio pomoćnik te vodio Crvenu zvezdu, Kajserispor i Azerbajdžan, Robert Prosinečki trebao bi zasjesti na selektorsku klupu slovenačke reprezentacije

Žuti je od 2014. selektor Azerbejdžana, s kojim je ostvario neke odlične rezultate. 

Klupu slovenačke reprezentacije u nedjelju je, nakon poraza u Engleskoj i neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, nakon pet godina napustio Srečko Katanec, piše slovenski portal Ekipa24.

Prosinečki je preuzeo kormilo reprezentacije Azerbejdžana nakon njihova poraza 6-0 od Hrvatske 2015., u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj te je uspio remizirati s "vatrenima" u idućem međusobnom dvoboju. 

Odlično je ušao u ovaj kvalifikacijski ciklus, ostvarivši pobjede nad Norveškom i remi kod Češke, pa su Azeri imali sedam bodova poslije tri kola. No, uslijedio je pad i serija poraza zbog koje su opet završili na pretposljednjem mjestu u svojoj grupi.

Iako je napravio određen rezultatski iskorak s reprezentacijom, azerbejdžanski savez nije bio zainteresiran produžiti mu ugovor po isteku, stoga ova priča o preuzimanju Slovenije itekako ima smisla. 

Osim toga, konačno bi bio blizu doma, no ne i toliko u žiži hrvatske javnosti, što mu vjerovatno odgovara. 

Kako pišu Slovenci, slovenački savez trebao bi dogovoriti detalje s Prosinečkim do kraja godine. Želja im je dovesti profesionalca i karizmatičnog trenera, što Žuti zasigurno jest. 

Osim Prosinečkog, u igri su, prema pisanju 24sata.hr, i trener Rijeke Matajaž Kek i Darko Milanič, koji vodi Maribor.

Informaciju je potvrdio Boštjan Blažinčič, predsjednik prvoligaša Krškog i dugogodišnji prijatelj Prosinečkog koji iza kulisa radi na tome da bivši "vatreni" zasjedne na klupu Dežele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.