NOGOMET

Kako je dopingovani Sent Etjen zaustavio najjači Hajduk u historiji

Avaz.ba

17.11.2017

U revanšu drugog kola Kupra šampiona francuski Sent Etjen deklasirao je Hajduk 5:1, što rezultatski nije najteži, ali je svakako najbolniji poraz splitskog kluba u evropskim takmičenjima.

Najbolja generacija u historiji Hajduka predvođena Tomislavom Ivićem, na putu prema europskom vrhu ispala je na najgori način.  

Nakon što je u prvoj utakmici na Starom placu razbila prvaka Francuske 4:1, u revanšu je pola sata prije kraja Jovanić izjednačio na 1:1 i činilo se da je prolazak "Bilih" riješen, piše Index.hr.

Ali, tada na stadionu u Francuskoj nestaje struje. Slijedio je polusatni prekid, nakon kojeg se na teren vraća neki novi Sent Etijen, koji gazi Hajduk, zabija četiri gola i prolazi dalje. Sve do finala, gdje će izgubiti od Bajerna.

Igrači Hajduka nakon šokantnog poraza govorili su da su njihovi suparnici neprirodno raširenih zjenica i bolesnih, zamućenih pogleda, padali i povraćali po hodnicima i svlačionicama stadiona. Hajdukovci su sumnjali da su protivnici uzimali doping, ali tada nije bilo doping-testova.


Međutim, 43 godine kasnije, Žan-Fransoa Laroa (Jean-Francois Larios), velikan Sent Etjena, koji nije igrao revanš s Hajdukom, priznao je da je medicinska služba njemu i saigračima 70-ih davala "misteriozne tablete":

"Davali su nam bijele tablete. Govorili su nam da su to vitamini i da će nas motivirati. Na terenu sam osjećao nevjerojatnu snagu, ali kasnije je to bio pakao. Nisam mogao spavati. Posljedice sam osjećao i nakon što sam prestao igrati nogomet. Trebao sam nekako kompenzirati to što više ne uzimam doping. S hranom, pićem ili drogom, a ja sam kompenzirao sa svim."

Laroa navodi da je je doping počeo uzimati 1976. godine, dakle dvije godine nakon utakmice Sent Etjen - Hajduk 5:1. 

Ali, s obzirom da ističe kako su on i saigrači stimulanse konzumirali "samo prije velikih utakmica" i kada se u obzir ume priča Hajdukovih fudbalera, sumnja je opravdana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.