EKSKLUZIVNI INTERVJU

Meho Kodro za "Avaz": Morao sam se povući iz utrke za selektora

Proces izbora se rastegao, a kako je vrijeme prolazilo, postajalo mi je nezgodno i u Servetu

Avaz Sport

27.4.2018

Čudna je ta igra sudbine. Otkako je Mehmed Baždarević počeo pakovati kofere iz Sarajeva, ime Mehe Kodre svakodnevno se spominjali u javnosti u kontekstu novog selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

No, Kodro se, i prije nego što je izgubio utrku za selektorsku fotelju, odlučio povući iz utrke i koncentrirati se na posao trenera Serveta. Onog Serveta koji ga je malo poslije smijenio.

Sada, mostarska legenda nema niti jedno niti drugo nego u San Sebastijanu osluškuje zbivanja s fudbalskog tržišta.

Priče i pričice 

- Tu sam, kod kuće u Španiji. Kad je riječ o poslu, ima priča i pričica, ali se za sada ne dešava ništa posebno. Posvetio sam se stvarima koje sam, dok sam bio u Švicarskoj, zapostavio i nastojim da se odmorim. Nemam imperativ da radim. Uskoro će ljeto pa ćemo vidjeti šta kaže tržište – kaže Kodro na početku intervjua za “Dnevni avaz”.

Šta se dešavalo u Švicarskoj pa su odlučili da raskinu saradnju s Vama? Ništa niste izjavljivali u vezi s tim.

- Cilj nije ispunjen i to je to. Nije išlo onako kako su čelnici kluba očekivali. Oni su procijenili da smo izgubili šanse da se borimo za prvo mjesto i ulazak u Prvu ligu pa su me pozvali i objasnili da idu novim putem i da žele početi pripremati ekipu za sljedeću sezonu.

Jeste li se razočarali? 

- Pa, jesam. Znao sam šta je bio cilj i prihvatio sam da radim na njegovom ostvarivanju, ali sam bio iznenađen, jer smo imali dobru osnovu za dalje. No, takav je sada fudbal. Nema se strpljenja. Mada je period u Servetu imao dobrih strana, sve u svemu, ne mogu baš biti zadovoljan.

Ima li šanse da se vratite u Real Sosijedad?

- Ne znam. Dok me nije bilo ovdje, u klub su došli novi ljudi. Rano je o tome govoriti.


Otišlo preširoko


Kako iz ove perspektive gledate na sve što se dešavalo pri izboru selektora? Je li Vam žao što ste se povukli iz utrke? 

- Naravno da jeste. Samim tim što sam ušao u svu tu priču, bio sam zainteresiran da budem dio projekta. Imao sam ogromnu želju, ali je sve otišlo nekako preširoko. Mnogo se pričalo i pisalo o tome, a kontekst u kojem se sve događalo, nije mi odgovarao. Proces izbora se rastegao, a kako je vrijeme prolazilo, postajalo mi je nezgodno i u Servetu. Ljudi u klubu su se našli u neobranom grožđu. Morao sam reagirati i donijeti neku odluku. Na kraju sam to i uradio, ali mi je i sada žao što je to bilo tako.

Možda drugi put bude drugačije...

- Možda. Vidjet ćemo šta će sudbina odrediti. Ako bude, bit ću presretan, a ako ne, Bože moj, život ide dalje...

Šta kažete za Kenana? Dolazak u Grashopers mu je, očito, dobar potez?

- Dobro je što se malo odmaknuo od Majnca. Iza njega je teška godina. Iz Španije je otišao u Njemačku, u kojoj je sve drugačije. Njemu je trebalo vremena da se prilagodi, ali u modernom fudbalu, njega nema na bacanje, čak ni kad su u pitanju mladi igrači. Odmah se traži sve, a ako toga nema, traže se novi igrači. Ili jesi ili nisi. No, u Grashopersu je počeo davati golove, koji su fundamentalni za jednog napadača. Odmah se osjeća bolje i s optimizmom gleda u budućnost.

Kao nekadašnji napadač Barcelone, kako ste Vi doživjeli njihov potop protiv Rome?

- Ogromno iznenađenje. Nakon 4:1 u prvoj utakmici, Barceloni je posao izgledao tako lagan. Prividno možda i prelagan, što je dovelo do opuštanja. Odigrali su loše, ali to ne umanjuje podvig Rome, koja je apsolutno zaslužila da prođe.

Šta kažete za Džeku?

- Izvanredan. Momku treba skinuti kapu za sve što je uradio u fudbalu. I ako ih je bilo, srušio je sve dileme u svoj kvalitet.

Može li Roma napraviti novi podvig i vratiti se protiv Liverpula?

- Teško. Ovo što je menadžer Liverpula Jirgen Klop napravio u prvoj utakmici je vrh. U idealnoj su situaciji. Roma će ih morati napasti, a to stanje Liverpulu najviše odgovara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.