ŠPANIJA

“El klasiko” časti umjesto bitke za titulu

Meč velikih rivala ovog puta nema rezultatski značaj

N. C.

6.5.2018

Barcelona večeras (20.45 sati) dočekuje Real u posljednjem velikom derbiju ove sezone, kojem će nedostajati onaj pravi naboj. 

Novi cilj 

Prvenstvo je, naime, odlučeno i Barcelona je već proslavila novu titulu. Lionel Mesi (Messi) i saigrači su, nakon osvajanja duple krune, postavili pred sebe novi cilj, da postanu prvi tim u povijesti koji je špansko prvenstvo završio bez poraza, a to znači da će ozbiljno shvatiti predstojeće protivnike Real, Viljareal, Levante i Real Sosijedad.

Ponešto od rezultatskog značaja u ovom “el klasiku” mogu pronaći i gosti. Osim što mogu pokvariti užitak Kataloncima, njihovim navijačima bi mnogo značilo i kada bi na kraju La Lige bili ispred gradskog rivala Atletika.

Ti su dosezi, ipak, mnogo manje značajni od onoga što Real očekuje 26. maja, finala Lige prvaka protiv Liverpula. Zbog toga su španski mediji ovaj susret, umjesto uobičajenim atributima, nazvali “el klasikom” časti.

Iako su izgledali veselo tokom proslave u otvorenom autobusu, kružeći ulicama Barcelone i ispijajući pivo sa peharom, igrači ovog kluba u brojnim razgovorima sa medijima, vođenim povodom završetka sezone, nisu krili razočarenje što im je izmakao i treći trofej. Neki od njih naglasili su da su još pod šokom koji im je nanijela Roma u revanšu četvrtfinala Lige prvaka.

- Eliminacija iz Lige prvaka još boli, jer je bila neočekivana. Ipak, i dalje ćemo pokušavati, a teško je postići i ovo što je nama uspjelo ove sezone – rekao je Ernesto Valverde, trener španskog šampiona.

Mogući potresi

Kataloncima će još teže pasti odsustvo iz završnice elitnog takmičenja ako njihovi najveći rivali po 13. put postanu evropski prvaci.

- Nevjerovatan je osjećaj biti u finalu Lige prvaka po treći put zaredom i imati šansu osvojiti evropski naslov po četvrti put u posljednjih pet godina. Teško mi je pronaći riječi kojima bih to opisao. Liga prvaka daje nam poseban motiv – kaže Toni Kros (Kroos), vezni igrač Reala.

Ako bi Kristijano Ronaldo (Cristiano) i saigrači pobijedili na Kamp nouu i još osvojili Ligu prvaka, navijači Reala bili bi presretni. Ako ne uspiju, sezona će biti proglašena propalom i mogući su potresi i velike promjene na Santijago Bernabeuu.

Počast Inijesti

Bit će ovo posljednji “el klasiko” Andresa Inijeste (Iniesta), koji će napustiti Barcelonu na kraju sezone.

Očekuje se da će igrači oba tima pozdraviti velikog majstora u špaliru časti, iako je Real odbio na taj način čestitati Barceloni osvajanje La Lige.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.