ZUBANDAN

Baho Topalbećirević za Avaz.ba: Najbolja utakmica u historiji bh. fudbala, mi smo jecali, oni su slavili

Piše: E. Ma.

5.6.2018

- Evo kontranapada, evo velike prilike, 1:0 vodi Željezničar. Devedeseti minut susreta, Željo vodi 1:0. Eksplodirao je sada Olimpijski stadion Koševo - bile su riječi tadašnjeg komentatora BHT-a Sabahudina Topalbećirevića, nakon što je Hadis Zubanović pogodio mrežu Mirsada Dedića poslije akcije u kojoj su učestvovali Adnan Pehlivanović i Edin Šopović.

Za navijače Željezničara svakako je 5. juni 1998. godine jedan od najznačajnijih datuma u historiji kluba. Na današnji dan, prije 20 godina, odigrano je finale plej-ofa za prvaka BiH između Željezničara i Sarajeva, a "Plavi" su slavili golom Hadisa Zubanovića u 90. minuti susreta. Jedan gol bio je dovoljan da Zubanović uđe u legendu i dobije zvanični praznik navijača Želje - "Zubandan".

A za tu utakmicu Sabahudin Topalbećirević kaže da je najbolja u historiji koju su odigrali naši klubovi.

- To je najbolja utakmica u historiji bh. fudbala koja ni dan-danas nije prevaziđena. Puna šansi, emocija, dobrih poteza, Sarajevo je bilo bolje, a onda je jedan čovjek riješio sve za erupciju tuge s jedne strane i oduševljenja s druge - prisjetio se Topalbećirević.

Poznato je da je popularni Baho navijač Sarajeva.

Kao komentator, bez obzira na to što sam navijač Sarajeva, morao sam se postaviti kao  profesionalac da prokomentiram taj važan gol u 90. minuti na najboji mogući način. Željini navijači to pamte, taj gol im je donio neopisivu sreću. Sretan sam što sam radio taj derbi koji mi je ostao u sjajnom sjećanju. Poseban osjećaj bio je i napuštati stadion. Navijači Sarajeva odlazili su u koloni, jecali su, a sa stadiona se čuo huk navijanja Željinih navijača. Ta utakmica, veličanstvena atmosfera, to je bilo nešto posebno - rekao je Topalbećirević. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.