MUNDIJAL 2018

Šok za Maroko u 95. minutu – autogol i pobjeda Irana poslije 20 godina!

Avaz Sport

15.6.2018

Iran je autogolom Buhaduza koji je u 95 minuti meča zakucao glavom loptu u svoju mrežu, pobijedio Maroko sa 1:0 u prvoj utakmici grupe B Svjetskog prvenstva u Rusiji.  

Utakmica na stadionu ’Krestovskij’ donjela je mnogo borbeniji i kvalitetniji fudbal nego što se pretpostavljalo od ove dvije reprezentacije, a počela je očekivanim pritiskom Maroka. Ekipa Ervea Renara mogla je do vodstva već u trećem minutu, da je Zijah bolje reagovao kada mu je lopta pala na nogu u kaznenom prostoru. Nekoliko trenutaka kasnije pokušao je i Belhanda na centaršut Ambrabata, što je bio samo uvod u veliku ofanzivu Marokanaca.  

Momci u crvenim dresovima prednjačili su u napadu, aktivni su pored spomenutih igrača bili još Ašraf Hakimi i El Kabi, pa su se Iranci u nekoliko navrata grčevito branili. Posebno su to dobro učinili u 19. minutu, kada je Maroko naletio na bijeli "zid" u petercu, iako su uputili tri udarca za nekoliko sekundi.

Nakon pola sata popustio je pritisak, a onda je polako Iran krenuo da se oslobađa i preuzima kontrolu. Prvu dobru situaciju propustio je Karim Ansarifard, da bi u finišu Azmun neshvatljivo loše šutirao u situaciji 1 na 1 sa protivničkim golmanom i prvi dio igre završen je bez pogodaka.  

U nastavku meča nije viđen neki lijep nogomet, sve do 80 minute kada je Maroko imao najbolju šansu u drugom poluvremenu. Zijah je konačno zaprijetio kako treba, sjajno mu je Belhanda ostavio, a on iz prve gađao bliži ugao, a na kraju Beiranvand izbacio u korner.

Iranci su se odbranili i od tog pokušaja igrača Ajaksa i u nadoknadi velikom greškom protivnika osvojili ogromna tri boda. 

Bila je historijska pobjeda Irana - prva od Svjetskog prvenstva 1998. godine i njihovog trijumfa protiv SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.