NOGOMET

Juventus Ronaldu sprema "holivudski" doček

Goal.com

11.7.2018

Iako je u utorak transfer Kristijana Ronalda (Cristiano) iz Real Madrida u Juventus i službeno potvrđen, navijači ''stare dame'' su i dalje u nevjerici, pitaju se je li dolazak jednog od najvećih igrača u historiji uistinu stvarnost i odbrojavaju dane do ponedjeljka, kada će Portugalac i službeno biti predstavljen.

Novac koji je Juventus uložio u Ronalda je ogroman. Ukupno će isplatiti 117 miliona eura - 100 Realu, 5 ide u fond solidarnosti Unitedu i Sportingu, a 12 će se isplatiti kroz različite bonuse. Igrač će kroz četiri sezone godišnje dobivati 31 milion eura. Međutim, nema sumnje da će se Juventusu uloženi novac vrlo brzo isplatiti.

''Stara dama'' Ronaldovo predstavljanje namjerava odraditi sa stilom. Gazzetta dello Sport tako piše da su za Portugalca u klubu priredili pravi holivudski doček. Nakon što sleti u Torino, Ronaldo će posjetiti J-Medical, gdje će odraditi ljekarsko testiranje. Nakon obilaska Juventusovog trening centra, Ronaldo će se uputiti prema stadionu, gdje će biti predstavljen navijačima. Prvi put u historiji će jedan igrač biti predstavljen na Allianz stadionu!

Ronaldo će i u Juventusu nositi svoju ''sedmicu''. Do sada je ona pripadala Juanu Cuadradu, ali je Juve obavio razgovor s Kolumbijcem i zamolio ga da on uzme broj 16, a Cuadrado je pristao. Čak je i na Twitteru poželio dobrodošlicu Ronaldu i poručio mu je: "Dolaziš u najbolju momčad."

Ronaldo će u Torinu živjeti u penthausu u samom centru grada, a navijačka euforija je zavladala i prije nego što je uopće kročio u Italiju. Prava ludnica je u Juventusovom službenom šopu u Milanu, gdje vlada prava invazija bianconera, a jedini dres koji se u srijedu prodaje je onaj od Ronalda! Stranica Juventusova web-šopa je još u utorak nakon potvrde transfera pala i još nije proradila!

A prve izjave o svom novom igraču je dao i trener Masimilijano Alegri (Massimiliano Allegri).

- Ne, nisam zvao Ronalda na telefon. Mislim da će u ponedjeljak biti predstavljanje tako da ću ga tada i vidjeti. Znam da je sretan, sjajan je profesionalac i donijet će dodatnu vrijednost momčadi koja je već napravila puno toga zajedno - rekao je Alegri tokom događaja u europskom parlamentu u Briselu pa je nastavio:

"Juventus je napravio nevjerovatnu stvar za klub, ali i za italijanski nogomet. Cilj kluba je uvijek bio osvajanje Lige prvaka, a s Ronaldom ćemo taj cilj sada lakše ostvariti."

Alegri je umalo propustio surađivati s Ronaldom, jer je njega želio na trenersko mjesto dovesti Real.

"Jednostavno sam slijedio svoje osjećaje. Ovo ljeto nije bilo jednostavno. Majka mi je umrla prije mjesec dana i morao sam donijeti nekoliko važnih odluka. Razgovarao sam s klubom, ovdje mi je dobro. Hvala Perezu, ali svoju riječ sam dao Juventusu koji ima pred sobom veliki plan", komentirao je trener stare dame.

Iako svi naglašavaju važnost Ronaldovog dolaska u Juventus za italijanski nogomet, nisu svi u Italiji oduševljeni. Prije svega se to odnosi na radnike u ''Fiatu'' koji su najavili štrajk. Vjeruje se da će dio Ronaldovog transfera financirati Juventusov sponzorski partner Exor u čijem su vlasništvu ''Fiat'' i ''Ferrari'', a to je razbjesnilo radnike.

"Nedopustivo je da kompanija troši stotine miliona eura na kupovinu igrača dok radnici trpe velike financijske žrtve i rezove. Nama govore da su vremena teška, da moramo čekati nove modele, ali to nikako da dočekamo. I dok radnici i njihove porodice sve više stežu remen, kompanija odluči uložiti novac u jednu osobu! Je li to pošteno? Je li normalno da jedna osoba zarađuje milione dok hiljade porodica ne mogu preživjeti do sredine mjeseca?"

- "Fiatovi'' radnici su kroz tri generacije kompaniji donijeli bogatstvo, a zauzvrat su dobili mizeriju. Kompanija bi trebala ulagati u nove modele automobila koji bi garantirali sigurnu budućnost hiljadama ljudi. Kompanija bi se trebala najprije pobrinuti za svoje radnike, ali nije jer joj je draži svijet nogometa i zabave. Zbog toga idemo u štrajk od nedjelje 15. jula s početkom u 18 sati do utorka 17. jula - stoji u saopćenju sindikata radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.