STADIONI

Ispunjeni osnovni uvjeti da se i Liga prvaka igra na Grbavici!

Beogradska Marakana nema ovakve uvjete kao naša Grbavica, ni grijanje terena, ni barijere, ali na njoj se igraju utakmice grupne faze Lige prvaka, konstatira Hodžić

Piše: G. ŠUMAR

3.10.2018

Ekspert za infrastrukturu Nogometnog saveza BiH Nihad Hodžić, u razgovoru za „Dnevni avaz“, objasnio je način postavljanja sintetičke trave na stadion Grbavica, koji će uskoro dobiti 3. kategoriju UEFA-e.

Treća kategorija

- Otkad sam se upoznao s tim sistemom, ja ga – kao i krojači, zovem štepanje, kad treba ojačati određeni materijal. Naime, to je upravo štepanje terena, zbog njegovog pojačanja, a radi se o tome da se na svaka dva centimetra, u oba pravca - u ortogonalnim pravcima, ubacuju sintetička vlakna na dubinu do 18 ili 20 centimetara, objašnjava Hodžić.

Hibridna ili sintetička trava viri iz zemlje dva centimetra.

- Suština je da je, kao prvo, teren jači sa tim sintetičkim vlaknima, a također njegova procjednost je puno veća nego inače. Veoma bitna stvar je i to što se korijen prirodne trave polako veže uz tu sintetičku nit i spušta mnogo dublje, a sa tim, s jačim korijenom, dobivamo i jaču stabljiku trave. U tom slučaju busen se teže može iščupati ili otkinuti. Sve to zajedno omogućava kvalitetnije održavanje i veću eksploataciju terena. Znači, teren je s tom sintetičkom travom otporniji te 30 ili 40 puta se može duže koristiti.


Ugradnjom brojčanika i barijera na ulazima stadiona Grbavica, ispunjen je jedan od ključnih zahtjeva da stadion Grbavica dobije status 3. kategorije UEFA-e.

- Od prošle godine reflektorska rasvjeta je na minimum 1.500 luksa, a teren je kompletno renoviran. U njega je ubačeno i grijanje...

Na stadionima 3. kategorije UEFA-e mogu se igrati sve kvalifikacione utakmice za evropska i svjetska prvenstva.

Veći komfor

- Također, mogu se igrati i utakmice trećeg pretkola i plej-ofa Evropske lige i Lige prvaka, ali i u određenim uvjetima i grupna faza. Naprimjer, beogradska Marakana nema ovakve uvjete kao naša Grbavica, ni grijanje terena ni barijere, ali na njoj se igraju utakmice grupne faze Lige prvaka. Naime, u određenim trenucima UEFA čini takozvano izuzeće, za koje postoje procedure.

Na pitanje šta bi trebalo napraviti još na Grbavici da se mogu igrati utakmice grupne faze Lige prvaka bez ovog UEFA-inog izuzeća, Hodžić odgovara:

- Ispunjeni su osnovni elementi, a trebalo bi još napraviti dodatni broj TV studija, te omogućiti dodatni komfor za publiku, novinare i zvanice – od osvježenja do komfora. I u VIP-u i u novinarskim ložama. Znači, Liga prvaka se može i sada igrati pod izuzećem, ali mislim da agilna uprava Željezničara neće stati na ovome. Gotov je projekt nove južne tribine, ali i idejni projekt zapadne. To je nešto što bi se trebalo realizirati u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.