KUP UEFA

Tačno prije 36 godina: Grbavica, sjajna igra Želje i kobni Čuhai

Željezničar nije uspio ući u finale Kupa UEFA

Grbavica: Gosti ipak bili zadovoljniji. Arhiv

N. Demirović

24.4.2021

Tog 24. aprila 1985. godine na Grbavici je odigrana historijska utakmica. Željezničar imao je priliku plasirati se u finale Kupa UEFA (današnja Liga Evrope) i tamo se sastati sa popularnim kraljevskim klubom - Realom iz Madrida. 


Revanš utakmica polufinala

Željezničar je igrao revanš utakmicu polufinala, protiv mađarskog Videotona. Bila je to utakmica koja se i dan danas prepričava, ne samo na Grbavici i u Sarajevu, nego i u drugim balkanskim državama, koje su nekada sačinjavale SFRJ, piše "historija.ba".

Prvi susret odigran je u Sekešfehervaru sedam dana ranije, gdje su Mađari slavili sa 3:1. Revanš utakmica je na "Grbavicu" privukla izuzetno veliki broj gledalaca. Sve je bilo dupke puno, a govorilo se i da se nakrcalo između 20 i 25 hiljada gledalaca.

Već u 5. minuti, Edin Bahtić je postigao gol za vodstvo. Nakon gužve pred golmanom Mađara, Bahtić se najbolje snašao i postigao gol iz drugog pokušaja. Željo je nastavio igrati ofanzivno, a šanse su se redale, jedna za drugom. Ali, sve je to odbrana Videotona uspjevala osujetiti. U drugom poluvremenu, Željo je nastavio igrati kao u prvom dijelu, a Edin Čurić je imao šansu utakmice. Nakon prodora Harisa Škore, koji je zaobišao tri igrača Videotona, nesebično je dodao do Čurića na desnoj strani a ovaj je uputio prizeman šut. Lopta je prošla golmana ali i nekoliko milimetara pored gola. Čurić, stadion, stručni štab, igrači, svi su bili u nevjerici. Potom je opet Bahtić imao priliku za gol, ali njegov udarac glavom odlazi pored gola.

Uslijedio 87. minut

Jednu od najboljih utakmica za Želju je odigrao Mehmed Baždarević - popularni "Meša", koji je dijelio lopte kao na tacni, za svoje saigrače. Čurić se ipak iskupio za prethodni veliki promašaj kada je sredinom drugog poluvremena povećao vodstvo Želje na 2:0. Bahtić je prethodno centrirao, a golman Mađara pogriješio. Na pravom mjestu našao se Čurić i svojim pogotkom povećao šanse za prolaz u finale. Bio je to rezultat koji je vodio Željezničar u finale Kupa UEFA.

Još jednom je Željo mogao postići gol, a time i potvrditi prolaz, kada je Bahtićev udarac odbrana Videotona na čudesan način izbacila ispred gola.

I onda je uslijedio 87. minut. U jednom od rijetkih napada Mađara, desni bek Jozef Čuhai (Jozsef Czuhay) je pogodio za 2:1. Nastao je muk na stadionu, primljen gol iz ničega i poznata gestikulacija Ivice Osima, tadašnjeg trenera FK Željezničar. Željo je pokušao da uradi nešto nakon primljenog gola, ali nije uspio.

Posljedni zvižduk suca značio je i kraj svih nadanja za ekipu Ivice Osima i hiljade tužnih navijača na prepunom stadionu. Mađari su otišli na megdan Real Madridu u finale, gdje su poraženi rezultatom 3:1.

Iza Želje je ostala sjajna serija te godine u Evropi.

Ivica Osim nakon gola Mađara. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.