PRAZNIK NOGOMETA

Emir Obuća: U moje vrijeme se mjesec unaprijed govorilo o derbiju

Bogatu igračku karijeru završio 2015. godine

FK Sarajevo

Avaz Sport

1.11.2018

Emir Obuća, legendarni je napadač FK Sarajevo, u čijem dresu je nastupio na čak 205 utakmica. Postigao je i 89 pogodaka, što ga čini četvrtim najboljim strijelcem u historiji kluba, a sa Sarajevom je osvojio titulu Premijer lige Bosne i Hercegovine u sezoni 2006/07. i dva puta Kup naše zemlje, i to u sezonama 2001./2002. i 2004./2005.

Bogatu igračku karijeru završio je 2015. godine na prijateljskoj utakmici protiv Galatasaraja, a u razgovoru za klupsku stranicu, Emir je govorio o svojim emocijama u vrijeme dok je nosio dres bordo porodice, čiji je i danas član, ali s tribina. 

Više je utakmica kojih se danas često sjećam. Veliki period igračke karijere sam proveo u Sarajevu i iza mene je toliko lijepih uspomena, a utakmice koje bih izdvojio su one u kojima smo igrali u Evropi. Evropska takmičenja privlače veliki broj navijača, a nastupati pred punim Koševom je zaista nešto što nikoga ne ostavlja ravnodušnim - rekao je Obuća.

Derbi utakmice su nešto posebno. 

- Teško je biti objektivan. Sarajevo je dio mene i uvijek će biti. Na stranu sve, ali derbi utakmice su nešto posebno. Tu nije važno stanje na tabeli, forma niti kvalitet, već jednostavno koliko neka ekipa želi pobjedu. Mislim da je to ono što određuje derbi, bez obzira da li se igra na Koševu ili Grbavici - dodao je Obuća.

Obuća ne može sa sigurnošću prognozirati rezultat derbija.

- Ako posmatramo igrački kadar, neminovno je da Sarajevo ima kvalitetnije pojedince. Kostur ekipe je već duže vrijeme bez promjena, igrači su uigrani, atmosfera je dobra, ali to opet ne mora ništa značiti. Derbi je takva utakmica da nikada ne možete sa sigurnošću prognozirati rezultat - istakao je legendarni napadač bordo tima. 

On je sretan što je bio dio generacije koja je po mjesec unaprijed pričala samo o derbiju.

- U moje vrijeme, svaki igrač se individualno pripremao za utakmicu. Očekivanja su bila velika, po mjesec unaprijed se pričalo samo o tome. Derbi je bio nešto posebno za nas, pogotovo među rajom i zaista sam sretan što sam dio takve generacije - rekao je Obuća. 

Kao četvrti najbolji strijelac ikada u bordo dres, poručio je mladim igračima da od sebe uvijek maksimum.

Rad i upornost su sve. Mladim igračima bih savjetovao da slušaju trenere i daju svoj maksimum na treninzima i utakmicama. Samo kontinuiranim radom i disciplinom mogu ostvariti dobre rezultate - zaključio je legendarni napadač Sarajeva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.