SARAJEVO

Čeferin i Begić otvaraju novu zgradu NSBiH

U novo zdanje uloženo skoro 10 miliona KM

Novo sjedište Saveza: Reprezentativan objekt. M. Kadrić

Piše: G. Š.

22.11.2018

Predsjednici Evropske nogometne asocijacije (UEFA-e) i Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Aleksander Čeferin i Elvedin Begić danas će u 15 sati zvanično otvoriti novo administrativo sjedište kuće bh. fudbala.

Javna licitacija

Nova zgrada Saveza, koja se nalazi na Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu (bivša zgrada Geodetskog zavoda), kupljena je putem sudske prodaje na javnoj licitaciji za 6,1 milion KM, plus 400.000 KM poreza, a u njenu adaptaciju i opremanje, kako saznaje "Dnevni avaz", uloženo je još 3,5 miliona KM.


Čeferin: Čelnik UEFA-e stiže u BiH

Za kupovinu i adaptaciju zgrade NSBiH dobio je od UEFA-e devet miliona KM te milion KM od Svjetske nogometne asocijacije (FIFA). To su sredstva iz namjenskih fondova UEFA-e i FIFA-e za kupovine zgrada nacionalnih saveza i nisu se mogla trošiti u druge svrhe.

Najveći dio novih prostorija koristit će NSBiH, a predviđeno je da se izdaje dio koji prevazilazi potrebe Saveza.

Brojni sadržaji

U sklopu nove zgrade Saveza nalaze se kongresni centar sa tri sale, muzej, trofejna sala, fan-šop, restoran s kuhinjom, podzemna garaža i vanjska parking-mjesta za ukupno 80 vozila te fontana, zelene površine. Kancelarijski prostori usklađeni su sa potrebama generalnog sekretarijata.

Vasalo dolazi u ime FIFA-e 

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino spriječen je da prisustvuje današnjoj svečanosti, ali će u ime krovne kuće svjetskog fudbala prisustvovati njegov izaslanik Bjorn Vasalo (Vassallo).

Pored fudbalskih saveza iz regiona, dolazak je potvrdila i delegacija Fudbalskog saveza Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.