LJEPOTICA S TV EKRANA

Ivona Hemen za "Avaz": Slušam Brusa Springstina prije ulaska u studio

Predrasude i ja ne živimo u istom stoljeću

Razgovarao: Jasmin Alibegović

27.5.2019

Hemen: Ista sam ispred i iza kamere - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Ivona Hemen sportska je novinarka i voditeljica na RTL televiziji. Ova skromna, lijepa dvadesetsedmogodišnja Slavonka govorila je u razgovoru za "Dnevni avaz" o svojoj karijeri, sportu, ali i o neobičnoj vezi sa svojim radnim kolegom Ivanom Vrdoljakom.  

- Poezija je oduvijek bila moja ljubav i objavljivala sam svoje pjesme u raznim novinama. Zbog svega toga, odlučila sam upisati studij novinarstva i u međuvremenu se počela učiti TV zanatu na Televiziji student. Budući da sam vodila i društvene mreže Fakulteta političkih nauka, zainteresirali su me digitalni mediji pa sam se zaposlila na RTL-u, jer se otvorilo radno mjesto. Nakon četiri godine, ukazala se prilika u sportskoj redakciji, što je bilo ostvarenje mojih snova. Ljubav između mene i RTL-a traje već šest godina – kaže Hemen. 

Dobra priprema

Za nju trema ne postoji, jer se za svaku emisiju dobro pripremi.

- Vrlo sam smirena i staložena. Ako znam da sam spremna i da je sve pripremljeno, nema šta poći po zlu, osim da se pokvari blesimetar - uz smijeh dodaje Hemen.

Uoči odlaska u studio opušta se uz omiljenu muziku.

- Uglavnom je to Brus Springstin – otkriva popularna novinarka.

Posebno je raduje kad su gledaoci zadovoljni nakon njenih emisija.

- Sviđaju mi se povratne informacije onih koji me gledaju i do sada sam čula samo pozitivne komentare. Najviše je ponosna moja porodica, koja me svakodnevno prati, ali i moji mještani iz Oriovca – govori Ivona.

Putovanja su sastavni dio novinarskog posla. Popularnoj voditeljici do sada je bilo najljepše u Portugalu kada je uoči Lige nacija išla na prijateljski susret između Hrvatske i te države, koji se igrao u gradu Faru.

- Prekrasna zemlja i grad. Vrijeme je bilo idealno i voljela bih se tamo vratiti, posebno da naučim njihov jezik. Osim Portugala, volim i Budimpeštu, u kojoj sam bila kad je Hrvatska protiv Mađarske igrala kvalifikacijski susret za EP 2020. Snimatelj i ja obišli smo biciklima cijeli grad dok smo tražili hrvatske navijače. Bilo je veoma zabavno – kaže Hemen.

Najdraže priče

Smatra da svaka priča zahtijeva određeni trud i vrijeme te da treba znati zainteresirati ljude za temu. 

- Publici treba dati do znanja zašto je baš ta vijest važna. Biti objektivan, iznijeti obje strane priče, biti zanimljiv i nepristran. Do sada nisam naišla ni na kakve predrasude. Smatram da svoj posao radim jednako dobro kao i muške kolege, za šta dobivam i pohvale. Predrasude i ja ne živimo u istom stoljeću – poručuje Hemen.

Najdraže sportske priče su joj one o sportovima koji nisu toliko zastupljeni, a njima se bave mladi i perspektivni ljudi. 

- Veoma me veseli iskoristiti moć medija kako bih promovirala njihov uspjeh, koji nije nimalo manji od ostalih - kaže novinarka.

Uvjerava nas da je ista ispred i iza kamera.  

- Nastojim biti ja u svakom slučaju, vedra, nasmijana, pozitivna i opuštena. Ono što me umara ili mi troši energiju, udaljim od sebe. Ne volim negativu – otkriva Hemen.

Hemen sa Prosinečkim: Predviđa BiH plasman na Evropsko prvenstvo

Džeko i Pjanić

Pomno prati i nastupe nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i nada se da će se "Zmajevi" plasirati na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

- Istina je da je BiH u grupi smrti, ali smatram da se može plasirati na EP, jer ova zemlja ima izuzetno nadarene nogometaše, ali i sjajnog selektora Roberta Prosinečkog. Budući da pratim lige petice, sjajni su mi Džeko i Pjanić. Pjanićeve asistencije nikad ne prolaze nezapaženo, poput one petom Ronaldu za gol Interu. I Višća mi je sjajan. U 31 utakmici 12 golova i 13 asistencija, strašna statistika – naglašava Hemen.

Često posjećuje Sarajevo i mnogo voli glavni grad Bosne i Hercegovine.

- Sarajlije su divne, srdačne i otvorene. Tamo se uvijek rado vraćam – riječi su popularne novinarke.

Otkrila nam je i tajnu vitke linije. 

- Za sve mogu zahvaliti sjajnim genima koje sam naslijedila od mame i bake. Ali, naravno, bavim se fitnesom, jer ne mogu zamisliti dan bez sportske aktivnosti - otkriva Hemen.  

Kad navijač upadne u kadar

Česte su scene kad navijači upadaju u javljanje uživo s neke utakmice.

- Nekad bude simpatičnih povika, a nekad baš i ne. U takvim situacijama treba znati odreagirati, a ne praviti se da se ništa ne događa. Važno je ostati smiren i ne dati se omesti, ali znati uklopiti situaciju u izvještaj – ističe Hemen.

Majkl Džordan neostvarena želja

- Zanimljivi su mi bili razgovori sa Marselom Hiršerom (Marcel Hirscher), kojeg sam intervjuirala 2018. kad je osvojio “Snježnu kraljicu” na Sljemenu. Simpatičan je i sjajan sagovornik, ali i borac, Alistar Overem (Alistair Overeem), koji je veoma pristupačan. Neostvarena želja mi je otići na NBA utakmicu i intervjuirati Majkla Džordana (Michael Jordan). Igrao je košarku bolje nego što je iko ikada bilo šta drugo radio – otkriva Hemen.

U ljubavi s Ivanom Vrdoljakom 

Ivona je u ljubavnoj vezi sa svojim radnim kolegom Ivanom Vrdoljakom.

- To je pitanje koje nastojim izbjeći, jer želim da me pamte po mom radu, a ne vezi. Ali, svima je u početku bilo simpatično, sad su već naviknuli na nas. U današnje vrijeme društvenih mreža, teško je išta sakriti, ali ja svoj privatni život ne želim izlagati javnosti, jer želim da me pamte po radu, a ne po onome šta sam jela ili odjenula – poručuje Hemen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.