HEROJ S GRBAVICE

Zubanović za Avaz.ba: Drago mi je da taj gol nije pao u zaborav

Tog 5. juna 1998. godine zavio je u crno bordo dio grada

Zubanović: Trenutak kad je riješio veliki derbi. Arhiv

Jasmin Alibegović

5.6.2019

Na današnji dan prije 21 godinu odigrana je historijska utakmica između Sarajeva i Željezničara. Tog 5. juna 1998. godine pred oko 40.000 navijača na Koševu Hadis Zubanović golom u 90. minuti zavio je u crno bordo dio grada i postao heroj tima s Grbavice.

Sarajevo je dominiralo cijelim tokom utakmice, da bi u 90. minuti sijevnula kontra "Plavih". Pehlivanović i Šopović su izbacili Zubanovića, koji je prošao Dedića, a lopta je ušla nekako u gol. 

Navijači Željezničara danas obilježavaju praznik Zubandan, društvene mreže preplavljene su pitanjem "Sjećaš li se petog šestog...", a sve to je u razgovoru za Avaz.ba komentirao glavni akter te antologijske utakmice Hadis Zubanović.

- Malo mi je nezgodno jer svaki put to kažem. Prošle godine je bilo 20 godina od gola i  film koji je upriličen je meni bio šlag na tortu. Taj film je pečat na sve do sada što je bilo. Sada mi nedostaje riječi i kada bih htio nekome približiti moja osjećanja, rekao bih mu da pogleda film. Kao osobi i kao čovjeku koji je igrao nogomet, drago mi je da se ljudi toga sjete i da nije palo u zaborav - kaže Zubanović.

Dodaje da danas zbog drugih obaveza ne gleda često taj čuveni gol. 

- Danas baš ne gledam taj gol. Iskren da budem, desi se da drugi postave na društvene mreže pa pogledam. Nekako mi je to postalo svakodnevica u smislu priče oko tog gola - iskren je Zubanović.


Komentirao je i trenutnu situaciju u FK Željezničar i činjenicu da su "Plavi" ostali bez licence za učešće u Evropi, iako su je na terenu izborili.

- Kao navijač Želje mogu reći da mi je jako žao jer smo ostvarili izlazak u Evropu, ali zbog nekog tehničkog propusta mi je nećemo igrati. Sigurno je moglo biti bolje i drugačije. Nadam se da to neće ostaviti traga na igrače i da će nastaviti još bolje. Željo je veliki klub i trebao bi imati malo drugačiji tretman kada su te stvari u pitanju. Mislim da se nije radilo o drastičnom propustu, da nije moglo biti na drugačiji način riješeno. Možda je ovo malo subjektivno, ali kada znate da se radi o klubu s tolikom tradicijom, s brojem uposlenika, obaveza koje izvršava prema državi, onda mislim da se moralo malo bolje to napraviti, prije svega od Nogometnog saveza BiH - zaključuje Zubanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.