PREMIJER LIGA

Predsjednik FK Željezničar za "Avaz": Moramo se pojačati

U odnosu na planirano zadovoljni smo polusezonom

Džubur: Bit će bolje. Arhiv

Piše: A. Čulić

16.12.2019

Nezahvalno je prije početka ičega potpisivati bilo šta, ali kad se čovjek nađe u takvoj situaciji, prosto je nemoguće odoljeti.

Predsjednik Fudbalskog kluba Željezničar Admir Džubur prije početka sezone potpisao bi da “Plavi” budu drugi s bodom zaostatka iza prvog na tabeli Premijer lige Bosne i Hercegovine. Potpisao bi jer je takvo nešto u trenutku kada je nova uprava preuzela klub bilo u domenu naučne fantastike.

Najteži trenutak

Džubur je bio u sastavu „vlade“ koja je u decembru prošle godine prihvatila nezahvalni zadatak vađenja kestenja iz vatre, a na čelo kluba stigao je u možda još gorem trenutku, nakon što je definitivno bilo jasno da Željo zbog nedobivanja licence neće igrati Evropsku ligu.

Šta je to značilo? Da se neko prihvata nezahvalnog posla ne znajući ni gdje će ekipa na pripreme, ali definitivno znajući da će od decembra do marta biti „bez feninga“.

I onda kada bi se izlazilo u Evropu taj period bio je najteži, jer se naplata od UEFA-e dešava naknadno.

- Finansijska situacija nije briljantna, ali malo je klubova u BiH u kojima jeste. Improvizujemo, trudimo se, snalazimo i mislim da ćemo, kako vrijeme bude odmicalo, biti sve stabilniji. Činjenica je da ćemo neke igrače za koje postoji interesovanje morati prodati – govori Džubur za „Dnevni avaz“.

Kada smo razgovarali prije utakmice s Borcem, prve u sezoni, Džubur je strepio. Bilo je “daj da samo ovo dobijemo, pa ćemo lako”. Željo nije dobio, ali je kasnije ipak proigrao.

Okvirna ocjena

- S obzirom na očekivanja prije početka sezone, ovom smo polusezonom zadovoljni. To je neka okvirna ocjena. Željeli smo da budemo u vrhu i da ne zaostajemo previše za prvoplasiranim kako bismo se pokušali na proljeće upustiti u borbu za najvišu poziciju. S druge strane, svjesni smo da je, prema onome kako su se stvari odvijale, moglo bolje. U nekim utakmicama neočekivano smo podbacili, ali opet smo u nekim neočekivano briljirali. Lično, nisam smatrao da ćemo protiv Sarajeva odigrati takve dvije utakmice... – riječi su Džubura.

S obzirom na razne špekulacije mnoge trenutno zanima u kakvom će stanju Željezničar ući u narednu polusezonu.

- Definitivno nećemo biti slabiji, o tome nema govora. Neki će igrači otići, a mi ćemo se potruditi da dovedemo nekoliko pojačanja. Moramo se pojačati.

Svi znaju da je škripalo u odbrani i fokus će nam biti da dovedemo igrače za tu posljednju liniju – kazao je Džubur.

Najbolji potez uprave

Jedan od najboljih poteza nova Željina uprava učinila je dovođenjem Semira Štilića, koji se nakon 11 godina u pečalbi vratio na Grbavicu.

Oduševljenju nije bilo kraja među Željovcima, a posebno nakon fantastičnih igara u drugom dijelu polusezone.

Navijače je, međutim, sablaznila informacija kako će Štilić već ove zime napustiti klub i otići u Tursku.

Predsjednik Željezničara, međutim, demantirao je da bilo ko poslao zvaničnu ponudu za sjajnog veznjaka.

- I mi posljednjih dana čitamo i slušamo svakakve priče, ali definitivno niko konkretnu ponudu nije poslao. Priče oko odlaska Štilića su u domenu špekulacija – kazao je Džubur.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.