FK SARAJEVO

Hasetov memorijal 28. i 29. decembra u KSC-u ''Skenderija''

Fazlagić, Ibrić i Zimić: S današnje pres-konferencije u FK Sarajevo. FK Sarajevo

Piše: Avaz.ba

20.12.2019

U svečanom salonu klupskih prostorija FK Sarajevo "Svetozar Vujović" danas je održana pres-konferencija povodom 27. memorijalnog malonogometnog turnira "Asim Ferhatović Hase", koji je na programu 28. i 29. decembra u KSC-u ''Skenderija''.

Divan je osjećaj raditi s ljudima koji pomjeraju granice, a takav je bio naš Asim Ferhatović Hase. Hase je bio čovjek pun dobrote, veoma human. U svakoj prilici je tražio mogućnost i način da ovaj svijet u širem i užem smislu napravi boljim. Hase je uvijek predstavljao konstantnu osobu u društvu, ne štedeći sebe. Tradicionalni međunarodni turnir u malom fudbalu je posvećen Asimu Ferhatoviću Hasetu, fudbalskoj bh. legendi s imidžom sportskog maga i džentlmena. Takav sportski i ljudski opus nadilazi granice Bosne i Hercegovine, tako da događaji organizirani njemu u spomen zahtijevaju odgovarajuću ozbiljnost - rekao je Mirsad Ibrić, član Organizacionog odbora memorijala. 

Na turniru će nastupiti osam ekipa: FK Sarajevo, FK Željezničar, FK Velež, FK Olimpik, FK Slavija Istočno Sarajevo, FK Goražde, FK Dinamo Pančevo i organizator FK Vratnik.

Ovaj 27. po redu turnir je za nas veoma bitan. Pokušali smo dobiti najbolje ekipe u ovom trenutku. Željeli smo da turnir bude internacionalni, jer to Hase zaslužuje. Osam ekipa će biti podijeljeno u dvije grupe. Igrat će se po bod-sistemu s futsal pravilima, gdje će drugoplasirani igrati za treće, a prvoplasirani za prvo mjesto. Izvlačenje grupa bit će održano 24. decembra u Općini Stari Grad - istakao je alfa i omega FK Vratnik Mufid Zimić. 

Hasetov nekadašnji saigrač Mirsad Fazlagić govorio je o legendi našeg fudbala.

Na meni uvijek ostaje onaj najteži dio, govoriti o Asimu Ferhatoviću i prenijeti osjećaje i ljudske osobine Asima Ferhatovića ljudima koji nisu bili u vremenu njegovog življenja i postizanja najboljih fudbalskih rezultata. Njegov životni moto je bio ''pomozi svakome''. Imao je fenomenalno čitanje govora tijela, samo pogledom je mogao zaključiti nalazite li se u problemu i potom bi nudio pomoć. Biti legenda u pogledu jednog Asim Ferhatovića mora imati mnogo više elemenata od ovih koji se danas upotrebljavaju. Asim Ferhatović kao čovjek bio je neponovljiv. Zahvaljujem svima koji nastoje da se lik i djelo Asim Ferhatovića održe što duže, jer on u ovom gradu spada u jednu najdužu tradiciju - rekao je Fazlagić. 

Nagradni fond turnira će ostati isti kao i prošle godine. Pobjednik će dobiti 3.000 KM, drugoplasiranoj ekipi će pripasti 2.000 KM, a trećeplasiranoj 1.000 KM. U sklopu turnira bit će odigrano i nekoliko revijalnih utakmica, u kojima će snage, između ostalih, odmjeriti i veterani FK Sarajevo i FK Željezničar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.