KIPAR

Starovlah za "Avaz": Misimović je imao opasne ideje, gdje bi mi bio kraj da sam poslušao Osima

Završavam pisanje knjige o selekciji, stvaranju igrača, odnosno o nekom mom iskustvu radeći s mladim igračima

Starovlah: Ima dosta zaraženih, iako posljednjih nekoliko dana kažu da se situacija stabilizuje. Arhiv

Piše: G. Šumar / Avaz.ba

23.4.2020

Naš poznati fudbalski stručnjak Nenad Starovlah (64) tokom svjetske korona krize završava pisanje knjige, koja će sigurno koristiti mnogima, a posebno mladim trenerima.

- Kao i svugdje, tako i ovdje, na Kipru, ima koronavirusa. Ima dosta zaraženih, iako posljednjih nekoliko dana kažu da se situacija stabilizuje. Naravno, i dalje smo svi oprezni. Sada je najvažnije da imate jak imunitet organizma. Ovdje se može izaći iz kuće kada poželiš, ali prije toga moraš poslati poruku na određeni broj kako bi se znalo gdje ideš - rekao je Starovlah za "Avaz".


Nije lako

Kako kaže, završava knjigu, s obzirom da ima dosta slobodnog vremena. 

- Knjiga je o selekciji, stvaranju igrača, odnosno o nekom mom iskustvu radeći s mladim igračima. Koji su to kriteriji u selekciji, koji je to program, kako se pravi igrač ili kako se stvara uspješna generacija, što je, prema meni, i najteže. Nije lako ni stvoriti igrača, ali stvoriti jednu dobru generaciju, to je velika stvar. To je uradio Milan Ribar u Želji, Tomislav Ivić u Hajduku, Miljan Miljanić u Crvenoj zvezdi - tvrdi Starovlah.


Starovlah: Ove godine ću napuniti 65 godina, tako da sam se malo i potrošio. Arhiv

Sličnu metodologiju provodio je početkom devedesetih godina u Željezničaru. I ovoga puta se interesirao kako je u Sarajevu, a posljednji angažman je imao u „US Soccer Educationu“.


Prije početka

- Bio sam u Americi pa u Njemačkoj. Oni se bave uglavnom kampovima. Neposredno prije početka ove pandemije ovdje imao sam razgovor o preuzimanju jedne ekipe, ali... Međutim, ove godine ću napuniti 65 godina, tako da sam se, pravo da vam kažem, malo i potrošio. Da je u Želji ostao Senad Misimović, mislim da bi bilo mjesta za mene. S njim sam o tome i razgovarao. A ovo ostalo ne interesuje me apsolutno. Ni Srbija, ni Crna Gora - rekao je Starovlah. 

Nedavno je odbio ponude iz Kine i Šri Lanke.

- Trebao sam da radim s mlađim selekcijama Kine, ali onda mi se javio jedan menadžer i rekao: „Imam ja za tebe ekipu na Šri Lanki, što će ti rad s djecom, bolje su pare, ti imaš odličan CV“. Na kraju pregovora kaže mi da oni uzimaju 70 posto provizije. Pozdravio sam ih - naglasio je Starovlah.

Misimovićeve ideje

- Raduje me to što je Grbavica danas prelijep stadion. A mi smo nekada igrali na livadi. To sve je zasluga Misimovića. On je to počeo. Imao je opasne ideje koje su me oduševile, od samofinansiranja kluba do trening centra.  

On je sposoban i pametan čovjek. Žao mi je što još nije u klubu ili što ne koriste takvog čovjeka. Isto kao i Zdenko Jelić. Ništa ne počinje „sa mnom ili sa nama“, niti se završava. Željo uvijek ostaje, a ljudi se mijenjaju - kaže Starovlah.

Žao mi je Švabe Osima

- Pročitao sam na „Avazovom“ portalu da Švabo Osim ima problema s gihtom koljena, da je u Gracu... Žao mi je, ali godine čine svoje. To je jedan od trenera koji mi je zaista ostao u lijepom sjećanju. Eh, gdje bi mi bio kraj da sam ga poslušao. Nisam ga slušao do kraja - priznaje Starovlah. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.