UEFA

"Zmajevima" otežan put do Svjetskog prvenstava u Kataru

Evropske reprezentacije bit će podijeljene u 10 grupa. Arhiv

Piše: Avaz.ba

18.6.2020

Iz Unije evropskih fudbalskih asocijacija UEFA saopćili su način kvalifikacija koje 55 njenih članica očekuju na putu do Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru.

U odnosu na sistem koji je bio aktuelan za Mundijal u Rusiji prije dvije godine, glavna promjena je da će biti više grupa i da će baraž za popunu 13 mjesta biti potpuno drugačiji nego proteklih godina. Evropske reprezentacije bit će podijeljene u 10 grupa i direktan plasman ostvarit će samo pobjednici, dok će preostale tri selekcije put do Mundijala tražiti kroz baraža.

U dodatni krug kvalifikacija plasirat će se drugoplasirani timovi iz svih deset grupa, a njima će biti dodata još dva iz Lige nacija, koja su kroz kvalifikacije propustila priliku da se direktno plasiraju na Mundijal ili da izbore baraž.

Tih 12 reprezentacija bit će podijeljeno u tri grupe i dat će preostale evropske učesnike Svjetskog prvenstvu u Kataru. Pobjednici grupa bit će određeni poslije polufinalnih i finalnih mečeva.



Inače, žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine bit će održan 29. novembra ove godine.

U pet šešira bit će po deset reprezentacija, a u šestom, najslabijem, pet selekcija. Dakle, u pet grupa bit će po pet reprezentacije, a preostalih pet po šest selekcija. 

Kvalifikacije će se igrati u od marta do novembra 2021. godine

UEFA je odlučila i koje reprezentacije ne mogu da budu u istoj grupi zbog političkih razloga. To su Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo, Rusija i Kosovo, Rusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, te Armenija i Azerbejdžan. Također, u istoj grupi ne mogu biti više od tri reprezentacije država u kojima je veliki problem igrati zimi. To su Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Latvija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.