UEFA

Čeferin: Svi smo morali ponešto žrtvovati

I nadalje ćemo igrati bez gledatelja na tribinama jer ne želimo poduzimati nikakav rizik

Čeferin: U ovoj smo krizi naučili koliko smo ranjivi, ali siguran sam kako ćemo iz čitave ove situacije izaći snažniji i mudriji. Arhiv

Avaz Sport

21.7.2020

Predsjednik Evropskog nogometnog saveza (UEFA) Aleksander Čeferin u razgovoru je za službenu stranicu UEFA-e naglasio kako je ponosan na solidarnost koju su pokazali svi savezi i klubovi tokom krize uzrokovane koronavirusom zbog koje se gotovo tri mjeseca ovoga proljeća nije igralo.

Tokom krize uzrokovane koronavirusom bili smo pod velikim pritiskom, ali napravili smo odličan posao u povratku nogometa diljem Evrope. Svi smo morali ponešto žrtvovati, UEFA je žrtvovala dio svoje sljedeće sezone kako bi nacionalne lige mogle okončati svoja takmičenja za sezonu 2019/20 i tu se pokazala velika solidarnost te stvarna želja za kompromisom koja će biti ponovno potrebna i u septembru tokom reprezentativne pauze, rekao je Čeferin te dodao:  

- Mi kao upravljačko tijelo moramo misliti na dobrobit svih nogometnih natjecanja, a ne samo eurokupova. Smatram kako je ključna odluka bila ona da vrlo rano odgodimo Euro za godinu dana. Tada su svi shvatili kako u nogometu vlada duh jedinstva i solidarnosti. Vjerovao sam od prvog trenutka kako će se nastaviti takmičenja prekinuta u martu. Uvijek morate biti optimistični i kada se dogodi krizna situacija morate imati pripremljen plan. I nadalje ćemo igrati bez gledatelja na tribinama jer ne želimo poduzimati nikakav rizik. U ovoj smo krizi naučili koliko smo ranjivi, ali siguran sam kako ćemo iz čitave ove situacije izaći snažniji i mudriji, zaključio je Čeferin.

Predsjednik UEFA-e pohvalio se i finansijskom pomoći koju je UEFA dodijelila svojim članicama.

Naše članice suočene su s raznim vrstama izazova, a saradnja s njima je kamen temeljac naših aktivnosti. Stoga smo i i unaprijed isplatili 236,5 miliona eura iz programa solidarnosti "HatTrick" kojima će moći amortizirati financijske gubitke uzrokovane situacijom vezanom uz koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.