NA DANAŠNJI DAN

Zahvaljujući prepotentnosti Engleza prije 65 godina počela se pisati historija Lige prvaka

Prva utakmica odigrana u historiji najjačeg klupskog takmičenja bila je između Sportinga iz Lisabona i beogradskog Partizana

Real Madrid osvajač prvog izdanja Kupa prvaka u sezoni 1955./56.. Agencije

Piše: A. M. / Sport Avaz

4.9.2020

Na današnji dan, 4. septembra 1955. godine, počela se pisati historija današnje Lige prvaka. Tada je ovo takmičenje osnovano pod nazivom "Kup prvaka".

Cijelu priču je inicirao čuveni francuski list "L’Equipe", iritiran pisanjem britanske štampe u to vrijeme, da Englezi imaju najbolji tim na svijetu Vulerhempton, koji je tada bio prvak Engleske.

Vulerhempton je odigrao nekoliko prijateljskih utakmica s velikim kontinentalnim ekipama kao što su Honved, Spartak iz Moskve, Viena iz Beča i pobijedio ih. 

Puni sebe, Englezi su smatrali da su oni kao kolijevka fudbala najbolji i da nemaju potrebe da igraju s ekipama iz Evrope, pa tako nisu ni učestvovali na prvom Kupu prvaka. 

Žak de Rizvik (Jacques de Ryswick), izložio je prvi plan projekta u kojem je stajalo da će učestvovati 14-16 ekipa, te da će se utakmice igrati sredinom sedmice u večernjim satima, što je bilo vrlo neuobičajeno za to vrijeme, a sve u svrhu toga da bi radnička klasa mogla stići da gleda utakmice. Pravo prenosa dobile su televizije koje prate klub iz svoje zemlje, kao i najvažnije sportske novine.

Dogovoreno je da po pravilniku učestvuju samo prvaci svih evropskih zemalja, ali je FK Partizan, iako te godine nije bio prvak Jugoslavije (Hajduk prvi, Partizan peti) dobio pozivnicu da učestvuje, jer je bio tretiran od svih tadašnjih stručnjaka kao jedan od pet najboljih timova Evrope.

Prva utakmica odigrana u historiji najjačeg klupskog takmičenja bila je između Sportinga iz Lisabona i beogradskog Partizana.


Detalj s utakmice Partizan - Sporting 1955. godine. Agencije

Historijski meč je završen rezultatom 3:3, a u revanšu 12. oktobra 1955. na stadionu JNA, Partizan je pregazio Sporting sa 5:2.

Prvu titulu prvaka Evrope osvojio je madridski Real koji je u finalu odigranom 13. juna 1956. godine na stadionu "Park prinčeva" u Parizu pobijedio francuski Rems sa 4:3.

Epitet najtrofejnijeg kluba u evropskim okvirima nosi Real Madrid koji je sa čak 13 titula daleko ispred svih.

Milan je drugi sa sedam titula, a treće mjesto dijele Liverpul i Bajern iz Minhena koji imaju po šest titula prvaka Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.