LIGA NACIJA

Večeras odluka o posljednja četiri putnika na Euro: Beograd, Belfast, Budimpešta i Tbilisi u centru pažnje

Čak ni moja generacija nije znala da izađe na kraj sa Škotima, rekao je Dragan Džajić

Tumbaković i Tadić: Aduti reprezentacije Srbije. FSS

Piše: G. Š.

12.11.2020

Večeras ćemo saznati četiri posljednja učesnika Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će biti odigrano igra iduće godine.  U Beogradu će vizu za Euro tražiti selekcije koje već dugi niz godina nisu bile na završnom turniru Starog kontinenta - Srbija i Škotska. Naše istočne komšije su posljednji put igrale na Evropskom prvenstvu 2000, a Škoti 1996. 


- Bitno je da ne podleći pritisku u finalnoj utakmici... - rekao je legendarni Dragan Džajić (74), te dodao: 


- Srbija je na korak od velikog podviga, ali svi moraju biti svjesni da je Škotska izuzetno nezgodan protivnik. Čak ni moja generacija nije znala da izađe na kraj sa Škotima. Pored onog remija na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, još jednom smo remizirali u prijateljskoj utakmici i čini mi se da smo ih samo jednom dobili na mini-mundijalu u Brazilu – sjeća se Džajić.


Škotska je u polufinalu eliminirala Izrael i zadnjih osam utakmica je bez poraza, dok je Srbija poslije produžetaka u Oslu pobijedila Norvešku. Pobjednik ovog duela će na Euru igrati u grupi sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom. 

Reprezentacija Sjeverne Irske, koja je u polufinalu baraža nakon penala eliminirala našu reprezentaciju, u Belfastu će dočekati Slovačku koja je također nakon penal-završnice bila bolja od Republike Irske. Pobjednik ovog susreta na Euru će biti u grupi sa Španijom, Švedskom i Poljskom.

Mađarska u Budimpešti dočekuje Island, a pobjednik ovog duela nastupit će u grupi smrti sa Portugalom, Francuskom i Njemačkom.

Gruzija u Tbilisiju dočekuje Sjevernu Makedoniju. Bolji tim iz ove utakmice ostvarit će historijski uspjeh i bit će svrstan u grupu sa Nizozemskom, Ukrajinom i Austrijom.

Meč u Tbilisiju počinje u 18 sati, a ostala tri u 20.45.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.