LIGA NACIJA

Reprezentativci Hrvatske će biti testirani i u Štokholmu

Testiratnje je ponovo u petak (sutra), saopćeno je iz HNS-a

Dalić: Dodatni problemi za "Vatrene". Arhiva

Piše: G. Š.

12.11.2020

Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je u Štokholm, gdje će u subotu od 20.45 sati odigrati peti susret Lige nacija - grupa A, protiv Švedske. Iz Hrvatskog nogometnog saveza javljaju kako će zbog situacije s pozitivnim nalazom Domagoja Vide Vatreni ipak morati napraviti još jedan test.


- Testiratnje je ponovo u petak (sutra - op. a.), saopćeno je iz HNS-a:


'- Nakon jučerašnjeg pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2 reprezentativca Domagoja Vide, liječnička služba hrvatske reprezentacije u dogovoru s kolegama iz Švedske donijela je odluku da u petak 13. studenoga bude odrađeno dodatno testiranje reprezentativaca i štaba, radi predostrožnosti uoči utakmice sa Švedskom, imajući u vidu da je iduće redovno testiranje predviđeno u nedjelju.


HNS još jednom naglašava da hrvatska reprezentacija poštuje sve odredbe Uefina protokola "Return to Play", koji ne predviđa izolaciju cijele momčadi zbog jednog ili više pozitivnih slučajeva. Pritom se poštuju i sve odredbe lokalnih vlasti (u ovom slučaju prvo turskih, potom i švedskih), kao i odluke lokalnih epidemiologa. Uefin protokol postoji upravo kako bi zaštitio igrače, klubove/reprezentacije i takmičenja jer se poštivanjem njegovih odredbi izbjegava nužnost odlaska u samoizolaciju drugih pojedinaca u slučaju pozitivnog nalaza.

Podsjećamo da je tokom septembarskog okupljanja pozitivan na SARS-CoV-2 bio kondicijski trener Luka Milanović te da su hrvatski epidemiolozi procijenili da, zbog poštivanja svih mjera, nije potrebna samoizolacija drugih članova štaba ili igrača. Istu odluku donijeli su turski epidemiolozi u slučaju Domagoja Vide...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.