TUZLA

FK Sloboda danas slavi 101. rođendan!

Prošli smo zabrane, progone, uspone i padove, pobjede i poraze, radosti i tuge... Cijeli vijek postojanja! Danas slavimo 101. rođendan! Fudbalski klub Sloboda jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u regionu, saopćeno je iz FK Sloboda

Članovi uprave i igrači Gorkog. FK Sloboda Tuzla

Piše: G. Š.

30.11.2020

Sada već daleke 1919. godine na inicijativu Mitra Trifunovića Uče, u gradu soli je osnovan FK Sloboda Tuzla.

- Prošli smo zabrane, progone, uspone i padove, pobjede i poraze, radosti i tuge... Cijeli vijek postojanja! Danas slavimo 101. rođendan!  Fudbalski klub Sloboda jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u regionu, saopćeno je iz FK Sloboda.


- Učo je okupio entuzijaste, uglavnom radnike, zanatlije, ugledne ljude Tuzle, iznio im ideju i tako je 30. novembra osnovano RSD Gorki.


Od 1927. godine klub je promijenio ime u Sloboda“


- Najljepše ime na svijetu koje s ponosom nosimo i danas.  Na zelenom terenu imali smo uspona i padova, igrali Zonsku ligu, ali smo 1958. godine ostvarili plasman u Drugu saveznu ligu bivše Jugoslavije. Godinu kasnije po prvi put Crveno – crni su u eliti! Nastup u društvu najboljih trajao je tek jednu sezonu, no od 1969. godine stalni smo član najvišeg ranga jugoslovenskog fudbala. 


Sve do raspada bivše zemlje Sloboda je bila stabilan i za sve protivnike neugodan takmac.


- Osvojili smo Kup prvoligaša 1971. godine kada smo u finalu savladali Željezničar (1:0). Iste godine stigli smo i na korak do osvajanja Kupa Maršala Tita, no Crvena zvezda je bila uspješnija. U jugoslovenskoj ligi trofejom Fer - playa okitili smo se šest puta.  Prvi nastup na međunarodnoj sceni ostvarili smo u sezoni 1976/77. Kup UEFA i dvoboj protiv španskog Las Palmasa. Bilo je to prvi put da su Crveno – crni pokazali svoje umijeće u jednom inostranom takmičenju. Nakon ovog izazova uslijedio je i zapažen nastup u Rapan kupu 1984. godine, a nakon rata Crveno – crni su još tri puta igrali na međunarodnoj sceni. U Intertoto kupu 2003. i 2004. godine, te u Ligi Evrope 2016. godine.  

U okvirima bh. fudbalskih takmičenja sedam puta Tuzlaci su igrali finala Kupa. 

- Naš klub je stabilan premijerligaš. Naša politika je rad i proizvodnja domaćih igrača i od toga nećemo odustati. Po tome smo prepoznatljivi na ovim prostorima.  Naše boje su crvena i crna – MI SMO FK SLOBODA!



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.