NJEMAČKA

Šalke imenovao novog trenera, već četvrtog ove sezone

Glavni zadatak će mu biti da spasi klub od ispadanja

Gros zvanično predstavljen. TWITTER

A. Vatreš

27.12.2020

Švicarski 66-godišnji nogometni stručnjak Kristijan Gros (Christian Gross) u nedjelju je imenovan novim trenerom Šalkea, a angažman je dogovoren do kraja sezone u kojoj će mu glavni zadatak biti spasiti klub od ispadanja iz elitnog razreda njemačkog klupskog nogometa.

- Za Šalke će u sljedećih pet mjeseci sve biti usmjereno prema ostanku u Bundesligi. Kristijan Gros je pokazao kako u Njemačkoj, tako i u Engleskoj, da se može uspješno nositi s takvim izazovima - izjavio je sportski direktor Šalkea Johen Šnajder (Jochen Schneider), prenosi Hina.

Kristijan Gros u svojoj trenerskoj biografiji ima naslove prvaka Švicarske s Grashopersom i Bazelom, no za Šalke je važnije da je u prošlosti uspijevao izvesti klubove poput Štutgarta i Totenhema iz opasne zone i zadržati ih u prvoligaškom društvu. 

Posljednjih godina Gros je radio kao trener u egzotičnim nogometnim destinacijama, poput Saudijske Arabije i Egipta. 

Gros je već četvrti trener koji će u ovoj sezoni sjesti na klupu Šalkea, ekipa koja već 29 utakmica zaredom u Bundesligi ne zna za pobjedu, a sa četiri boda se nalazi na zadnjem mjestu. Sezonu je započeo David Vagner (Wagner), ali je otpušten nakon dvije utakmice, Manuel Baum je izdržao deset utakmica, a Hjub Stivens (Huub Stevens) je bio privremeno rješenje za jednu utakmicu.

Gros će prvu utakmicu voditi 2. januara, kad će Šalke gostovati kod berlinske Herte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.