NSBIH

Rizah Mešković o izboru selektora: Za pogrešan voz tražimo pravi put

Kod nas je sve to nakaradno, jer je sve krivo postavljeno

Mešković: Već potrošili naše zvijezde, najbolje igrače i trenere u bivšoj Jugoslaviji. Slobodna Dalmacija

Piše: G. Šumar

28.12.2020

Rizah Mešković (73), nekadašnji golman tuzlanske Slobode, Hajduka AZ Alkmara... ali i reprezentativac bivše Jugoslavije i član stručnog štaba bivše države, dobro je upoznati kako se bira selektor u drugim nacionalnim federacijama.

- Međutim, kod nas je sve to nakaradno, jer je sve krivo postavljeno. Samo kod nas je nacionalni savez podijeljen na tri dijela... Tu je nemoguće postaviti stvari na pravo mjesto. Dok god postoji ovaj nacionalni ključ ne postoji mogućnost da se naš nacionalni tim može sabirati sa normalnim igračima, sa normalnim stručnim štabom, sa normalnim ljudima koji rade u Izvršnom odboru. Jednostavno, to je nemoguće, pesimista je Mešković, koji ističe da se čitav život borimo da idemo pravim kolosijekom.

No, nekada kada dođemo do kraja vidimo da smo ušli u pogrešan voz.

- Ovo je, što mi radimo, pogrešan voz. Tražimo, neke puteve, ali... U Izvršnom odboru se stalno mijenjaju anonimci, što se tiče fudbala... I sad oni odlučuju o selektoru. A mi smo već potrošili naše zvijezde, najbolje igrače i trenere u bivšoj Jugoslaviji – Sušić, Baždarević... - imena uopšte nisu bitna. Mi Bosanci smo u Jugoslaviji uvijek bili u drugom planu, u zapečku, a sada kada imamo svoju državu i treba da se zovemo Bosancima, mi se tako ne zovemo. Nas zovu drugačije i stavljaju nas u određene torove bez da to mi znamo. Fudbal je moj životni put, to je voz u koji sam sjeo i idem do kraja... Nekad nisam znao šta hoću, ali sam uvijek znao šta neću. Koje god ime od kandidata da spomenem ili favorizujem, to uopšte nema nikakvog smisla, jer mi za pogrešan voz tražimo pravi put – zaključio je Mešković.

Uprkos tvrdnji člana Izvršnog odbora NSBiH Vice Zeljkovića da će selektor biti izabran danas, u razgovoru sa nekoliko članova bh. fudbalske vlade saznali smo da će konačna odluka, najvjerovatnije, biti prolongirana za sedam do deset dana.  Ipak, danas će mnoge stvari biti bar jasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.