SKOR TRENERA BIH

Manje-više svi selektori su počinjali isto: Ćiro krenuo najgore, a onda je uslijedio "bum"

Najbolji skor u prve dvije utakmice imao je Mehmed Baždarević, on je zabilježio pobjedu i remi, svi ostali su imali barem jedan poraz

Sličan početni učinak posljednjih selektora. N/FS BiH / Facebook

E. Ć.

15.9.2023

Kroz historiju selektori fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nisu najbolje počinjali svoje mandate.

Tako je i Meho Kodro svoj drugi mandat na klupi "Zmajeva" počeo pobjedom i porazom. Niko od prethodnih osam selektora nije imao dvije pobjede na startu.

Zanimljivo da je najgori start imao legendarni Miroslav Ćiro Blažević. Izgubio je obje prve utakmice - od Bugarske (2:1) u prijateljskom meču i od Španije (1:0) u kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine.

Onda je uslijedio "bum". Ćirini "Zmajevi" su potom deklasirali Estoniju sa 7:0. BiH je u tim kvalifikacijama izborila baraž gdje ih je zaustavio Portugal, no bio je to temelj tima koji će 2014. izboriti odlazak na Mundijal 2014. godine.

Najbolji skor u prve dvije utakmice imao je Mehmed Baždarević, on je zabilježio pobjedu i remi - Andora (3:0) u kvalifikacijama za Euro 2016. i Austrija (1:1) u prijateljskom meču.

Selektor koji nas je odveo na Svjetsko prvenstvo 2014. godine Safet Sušić imao je identičan start kao i Kodro - pobjeda i poraz.

Papetovi "Zmajevi" su dobili Ganu (2:1) u prijateljskoj utakmici, ali i izgubili od Švedske (2:4), također u prijateljskom okršaju.

Robert Prosinečki je startovao s remijem protiv SAD, te porazom od Meksika (0:1) u prijateljskim susretima.

Njegov nasljednik Dušan Bajević svoj kratki mandat na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine počeo je u duelima Lige nacija.

Remizirao je s Italijom (1:1), a onda izgubio od Poljske rezultatom 1:2.

Ivajlo Petev (Ivaylo) je imao identičan učinak kao "Princ s Neretve".

Remizirao je protiv Finske (2:2) u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru 2022., a onda izgubio, istina tijesno od Francuske (0:1).

Faruk Hadžibegić je ostvario pobjedu i poraz. Uvjerljiv trijumf na protiv Islanda (3:0) na startu ovih kvalifikacija je mnogo obećavao, ali je uslijedio šamar u Slovačkoj i poraz od 2:0, prenosi Reprezentacija.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.