DOK SADA TRAJE AGONIJA

Sjećanje na neka bolja vremena: Prije deset godina BiH je bila 13. ekipa svijeta, a danas...

"Zmajevi" su pod trenerskom palicom Safeta Sušića Papeta bili prvi u kvalifikacijskoj grupi i plasirali se na Mundijal u Brazilu 2014. godine

BiH: Od 13. do 62. mjesta na rang listi. N/FS BiH / Avaz

13.9.2023

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo je razočarala svoje navijače i izgubila na Islandu (1:0).

Tako su "Zmajevi" upropastili kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine u Njemačkoj koje bi bh. selekciji bilo skoro kao domaće zbog brojnih naših ljudi u ovoj zemlji.

Jedina šansa da se domognemo prvenstva u Njemačkoj jeste baraž izboren kroz Ligu nacija, ali neće biti lako. 

Bilo kako bilo, atmosfera je narušena, navijači gube strpljenje sa reprezentacijom. 

Zbog toga smo se sjetili nekih boljih vremena. Kada su se utakmice reprezentacije željno iščekivale, a Edin Džeko, Miralem Pjanić i društvo bili strah i trepet za svakog protivnika.

Vraćamo se u avgust 2013. godine kada je FIFA objavila ažuriranu rang listu. Tada je Bosna i Hercegovina napravila skok za jednu poziciju i postala čak 13. reprezentacija svijeta.

Rang lista iz avgusta 2013. godine. Screenshot

To je bio i ostao najbolji plasman u historiji našeg državnog tima.

Među deset najboljih tada su bili Španija, Njemačka, Kolumbija, Argentina, Nizozemska, Italija, Portugal, Hrvatska, Brazil i Belgija.

A iza Bosne i Hercegovine su bile, pazite sada, Engleska (14.) i Francuska (23.). Iza nas su bile i Crna Gora (28.), Srbija (41.), Slovenija (45.) i Sjeverna Makedonija (89.).

"Zmajevi" su pod trenerskom palicom Safeta Sušića Papeta bili prvi u kvalifikacijskoj grupi i plasirali se na Mundijal u Brazilu 2014. godine. 

Deset godina kasnije, Bosna i Hercegovina gubi od Luksemburga, jedva pobjeđuje Lihtenštajn, a trenutno zauzima 62. mjesto na FIFA-inoj rang listi.

Trenutna rang lista. FIFA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.