NA DANAŠNJI DAN

Sjećate li se Noukena? Prije tačno 22 godine donio je pobjedu Sarajevu u vječitom derbiju na Grbavici

Oko 20.000 navijača oba tima ispunili su Grbavicu do posljednjeg mjesta 14. marta 1999. godine

A. M.

14.3.2021

Na današnji dan, 14. marta 1999. godine, Sarajevo je nakon preokreta savladalo Željezničar na Grbavici rezultatom 1:2, a junak pobjede tima s Koševa bio je Kamerunac Žan Luis Nouken (Jean Louis Nouken) koji je u u drugom poluvremenu ušao s klupe i postigao pobjedonosni gol za veliku pobjedu u gradskom derbiju.

Dva vječita rivala ovaj derbi dočekala su u potpuno različitom raspoloženju. Sarajevo je nakon 16 odigranih kola zauzimalo vodeću poziciju na tabeli Premijer lige BiH, dok je Željezničar bio na veoma slaboj 11. poziciji. 

Oko 20.000 navijača oba tima ispunili su Grbavicu do posljednjeg mjesta, a prvi pogodak viđen je u 24. minuti kada je Nermin Vazda šutirao sa vrha šesnaesterca i pogodio Dedićevu mrežu za vodstvo Željezničara. 

Samo šest minuta kasnije Sarajevo se vratilo u meč. Nakon lijepe akcije Šaranovića, Ihtijarevića i Džidića, uslijedio je centaršut za Jusufbegovića čiji udarac glavom je odbranio Gušo, ali na odbijenu loptu natrčao je Duro i zakucao je pod prečku gola domaćih za 1:1.

S tim se rezultatom otišlo na odmor, a nakon 10-ak minute igre u drugom poluvremenu šef stručnog štaba Sarajeva Nermin Hadžiahmetović umjesto Senada Begića u igru šalje kamerunskog internacionalca Žana Luisa Noukena (Jean Louisa). 

U 59. minuti sjeverna tribina Grbavice ponovo je proključala. Ihtijarević je na sredini igrališta odigrao za Noukena koji je najprije vodio loptu nekih 20-ak metara, a potom se odlučio na udarac sa distance. Lopta je na putu do gola zakačila Mulalića i prevarila Gušu za veliko slavlje "Hordi zla".

Sarajevo je tako stiglo do pete uzastopne pobjede u prvenstvu, te na najbolji način iskoristilo poraz drugoplasiranog Rudara iz Kaknja u Zenici povećavši prednost na tabeli na velikih pet bodova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.