SARAJEVSKI RIVALI

Niko ne voli napakostiti kao Sarajevo Željezničaru, ali i obrnuto

Derbi ne bi bio derbi da se ne dogodi neko rezultatsko "poniženje"

Sarajevo i Željezničar: Imali svoje zlatne trenutke. Facebook

4.3.2024

Navijačima Sarajeva sigurno da je teško pao poraz u 151. gradskom derbiju od Željezničara (3:0). I s razlogom, pa vrlo vjerovatno ove dvije ekipe u posljednjih deset godina nisu nikad bile dalje na tabeli. Da bordo tim igra imalo poštenu sezonu razlika bi bila možda i historijska.

Međutim, stvari uvijek mogu biti bolje ili gore. Sve zavisi kako gledate na to.

U historiji sarajevskih derbija desile su se neke ponižavajuće pobjede. I to s obje strane. Naravno, tako i mora biti u derbiju. Da jedan tim nema „prevlast“ nad gradom kroz godine što prolaze, da li bismo uopće i mogli govoriti o rivalstvu. I na kraju krajeva, šta bi uopće fudbal značio u našoj svakodnevnici?

Zato ćemo se podsjetiti nekih od najvećih poslijeratnih pobjeda ovih velikana – kako onih u razlici, tako i onih koji su život značili.

Možda je najbolje početi s onim najbolnijim porazom Sarajeva. Bez da se iko uvrijedi, ali svi znaju za čuvenu „sjećate li se petog šestog?“. Datum poznatiji kao „Zubandan“, a Hadisa Zubanovića i dan danas slave, ako ni radi čega drugog onda zbog tog gola u taboru „Plavih“.

Fudbaleri žive za ovakve trenutke. Pa čovjek je izašao u kontru u 90. minuti, jedan na jedan, da riješi titulu prvaka. I riješio je Zuban, na prepunom Koševu, za prvu poslijeratnu titulu Željezničara.

Željezničar je i gubio titule na Koševu. Ako vatreni navijači Sarajeva ne pamte 5. juni po lijepom, onda se pristalice „Plavih“ prosto ježe na pomisao 20. maja. Da stvarimo stvari u kontekst – Željezničar se bori za titulu prvaka Premijer lige BiH, dok je Sarajevo sigurno na 3. poziciji. Ne mogu ni gore ni dole. Igra se 9. kolo lige za prvaka. Stadion Koševo je ponovo krcat. Bordo tim želi pobjedu i da pokvari planove rivalu, dok „Plavi“ pobjedom imaju prednost pred domaćinstvo Radniku iz Bijeljine.

Ovaj put nije bio 90., ali zato jeste 21. minut. Sudija Irfan Peljto svira penal, nakon što je Kerla igrao rukom. Lopti prilazi Amer Bekić. Kjosevski ga čita, ali nedovoljno dobro se baca. Lopta ulazi u mrežu, a s njom svi snovi o novoj tituli odlaze u vjetar.

Sarajevski rivali bili i na obje strane „bušenja“ mreže. Znale su pucati i petarde u golovima. Mada se nekako to uvijek izniveliše. Evo i ova sezona je primjer. Sarajevo slavi 3:0 na Grbavici, pa onda Željezničar na Koševu identičnim rezultatom. Nadam se samo da neće biti 0:0 u narednom susretu. Neka padaju golovi, to svi najviše volimo.

Zanimljivo je da je najveća pobjeda na poslijeratnim sarajevskim derbijima došla u prvom odigranom na stadionu „Asim Ferhatović Hase“. Bordo tim je slavio rezultatom 5:0.

Vjerovali ili ne, te su godine oba kluba kriminalno započeli sezonu. Derbi je bio viđen kao mogući povratak na pravi kolosijek. Sarajevo je povelo nakon samo 36 sekundi, a strijelac je bio Adnan Čenan. Do kraja poluvremena su uspjeli postići još tri gola, a strijelci su bili Reuf Herco, Armin Hrvat i Rusmir Burek. Konačni rezultat postavio je Herco svojim drugim golom u drugom dijelu susreta.

Najveća pobjeda Željezničara, barem što se broja postignutih golova tiče, ujedno je i najsvježija u našem pamćenju. „Plavi“ su pomeli rivale rezultatom 5:2, a utakmica se odigrala 31. avgusta 2018. godine.

Iako je bordo tim poveo preko Anela Hebibovića, Željo je uspio preokrenuti s dva gola Krpića. Na poluvrijeme se ipak otišlo s poravnatim rezultatom zbog autogola Sipovića.

Ipak, drugo poluvrijeme donijelo je još bolju igru Željezničara. Petar Bojo im je donio novu prednost, a do kraja su Damir Sadiković i Mehmed Alispahić finiširali bordo tim za jedan od najtežih, ako ne i najteži poraz u novijoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.