ZMAJEVI

Edin Mujčin za „Avaz“: Reprezentaciji BiH nedostaje zajedništvo

Svi smo iznenađeni, pogotovo nakon prve utakmice u Londonu, gdje Dinamo nije izgledao kao ekipa s tog nivoa, mada je Totenhem stvarno velika ekipa s velikim igračima, rekao je trener Lokomotive

Edin Mujčin. Društvene mreže

Piše: G. Šumar

21.3.2021

Edin Mujčin (51), nekadašnji as zagrebačkog Dinama i naš reprezentativac, kao i svi ljubitelji nogometa u regiji, ali i Evropi, iznenađen je veličanstvenim trijumfom (3:0) Modrih nad Totenhemom za ostanak u Evropskoj ligi. Među osam najboljih klubova!


Oršić i Livaković

- Svi smo iznenađeni, pogotovo nakon prve utakmice u Londonu (2:0 – op.a.), gdje Dinamo nije izgledao kao ekipa s tog nivoa, mada je Totenhem stvarno velika ekipa s velikim igračima - rekao je za „Dnevni avaz“ Mujčin, koji je već petu godinu trener zagrebačke Lokomotive te dodao:

No, u Zagrebu je Totenhem potcjenjivački ušao u revanš, a Dinamo ima taj kvalitet – dobro su ih snimili, analizirali te zasluženo izborili veliku pobjedu. Nisu odmah krenuli da zabiju gol u prvom poluvremenu – to nije bio imperativ. Dobro su stajali na terenu, čvrsto i normalno, uz malo sreće i onakav prvi eurogol Mislava Oršića, otvorio se put do cilja.

Ističe da je kompletna ekipa djelovala odlično.

- A kad je tako, normalno je da iskoče pojedinci. Oršić je odigrao vrhunski i postigao tri gola. Dominik Livaković je branio i ono što je bilo teško izvaditi, a to onda diže ekipu. Jednostavno, svi su dobro odigrali, ali njih dvojicu bih izdvojio da su bili na baš visokom nivou. Sigurno da je prije utakmice u Zagrebu bilo veliko iznenađenje istjerati Totenhem iz Evrope, ali gledajući duel u Maksimiru i koliko je Dinamo bio dobar, dojam se mijenja - analizira Mujčin.

Naredni protivnik Dinama je Viljareal.

- Poslije pobjede nad Totenhemom, Dinamo nije bez šansi protiv Viljareala. Dobro je i to što Modri ponovo nisu favorit, ali imamo se svi, pa i oni, nadati da se može napraviti još veći rezultat. Ova godina je ponovo historijska za klub iz Zagreba, tako da postoji šansa da se dođe čak do polufinala.


Državni tim

Neizbježna tema s popularnim Edom je naš državni tim.

- Nisam baš najbolje upućen u sve stvari, odnosno, detalje u našem državnom timu. Međutim, ovako sa strane, vidim da nije naš najbolja atmosfera općenito oko fudbala u Bosni i Hercegovini, a pogotovo u repki, s obzirom na to da imaju uvijek dvije-tri struje. Jedni vuku na jednu stranu, a drugi na drugu. To se, sigurno, osjeti. Fali nam to zajedništvo, kako bismo i mi mogli napraviti veći iskorak, odnosno, rezultat. Jednostavno, svi se moramo skupiti, kao što je to, naprimjer, u Hrvatskoj, koja ima taj jači naboj. To je preduvjet za dobar rezultat.

Popraviti atmosferu

- Na startu kvalifikacija za Mundijal 2022. možemo izvući povoljan rezultat u Helsinkiju. To, jednostavno, moramo ostvariti, kako bi se popravila atmosfera u i oko naše reprezentacije. Svi moramo, kako ja to kažem, skupiti glave te puno više biti zajedno. Da ne bude uvijek nekoliko struja, kako se to može primijetiti sa strane – rekao je Mujčin, koji je za našu reprezentaciju odigrao 25 utakmica i postigao jedan gol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.