BORUSIJA DORTMUND

Terzić: Mančester siti je trenutno najbolji tim na svijetu

Edin Terzić. Arhiva

G. Šumar

6.4.2021

Iako od neuspjeha protiv Lacija (1:3), u uvodnom kolu grupne faze Lige prvaka, Borusija Dortmund nema poraz u elitnom takmičenju, u Bundesligi joj, kako je to rekao Mats Humels (Hummels) poslije poraza od Ajntrahta, prijeti rezultatska i finansijska katastrofa. 

Elitno društvo

Prije ravno mjesec pokorili su se Bajernu, zatim savladali Hertu, remizirali sa Kelnom, da bi ih poraz od kluba iz Frankfurta dodatno udaljio od željenog četvrtog mjesta i plasmana u Ligu prvaka naredne sezone (sedam bodova zaostatka).

Prihoda od navijača odavno nema, a ostane li i bez elitnog društva, Dortmund će sasvim izvjesno morati da prodaje naredne sezone, ne bi li ublažio minus u kasi. Prvi na toj listi je Erling Haland (Haaland), koji je sa 31 postignutim i šest namještenih golova, učestvovao u 37 od 72 gola "Milionera" u Ligi prvaka, odnosno Bundesligi ove sezone. Praktično "polovina ekipe".

I dok Siti zna od koga mu prijeti najveća opasnost, Borusija neće moći jasno da usmjeri fokus ka jednom igraču. Menadžer Sitija Pep Gvardiola (Guardiola) konstantno mijenja ofanzivce i vezne fudbalere, tako da će prava misterija ko će početi utakmicu – Marez, Silva, Tores, Sterling, Foden? Ko god od njih da bude starter gostima neće biti ništa lakše. Moć je još jednom demonstrirao za vikend pobjedom protiv Lestera...


Imaju nevjerovatan individualni kvalitet

- Mančester siti je trenutno najbolji tim na svijetu. Dobili su 26 od poslednjih 27 utakmica, imaju nevjerovatan individualni kvalitet, tehnički i taktički, igraju na najvišem nivou, u presingu, na prekidima, najbolji su na svijetu. Pred nama je uzbudljiv zadatak, ali stekli smo pravo da igramo ovu utakmicu našim rezultatima, niko nam nije poklonio ovo četvrtfinale. Gledao sam njihovu utakmicu sa Lesterom. U nekim trenucima su imali posjed lopte i do 94 posto vremena. Moramo biti spremni da prihvatimo te periode, da se odbranimo, rekao je trener Bostusije Dortmund Edin Terzić.

Pitanje je, može li Haland kao najtalentovaniji napadač današnjice, da iz prvog lica naudi klubu koji bi volio da ga dovede? Posebno jer neće imati pomoć u vidu najboljeg asistenta ekipe Džejdona Sanča (Jadon Sancho), koji će zbog povrede primicača propustiti okršaj sa bivšim klubom. U Sitiju su svi spremni, gladni i naoštreni da konačno pokore Evropu. Ali prvo to četvrtfinale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.