PROMJENE

UEFA sutra o ukidanju pravila koje je zbog koronavirusa izgubilo smisao

Evropska fudbalska asocijacija sutra razmatra o novitetima

UEFA: Pravilo gola u gostima ide u prošlost. TWITTER

E. Ćosić

27.5.2021

Prema pisanju britanskog "The Times" Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) će sutra održati sjednicu na kojoj će se razmatrati ukidanje pravila koje je zbog pandemije koronavirusa u potpunosti izgubilo smisao.

Vremena su se promijenila, pa su iz krovne kuće evropskog fudbala odlučili da mijenjaju i da idu u skladu s okolnostima nastalih situacija uvjetovanih pandemijom koronavirusa. Naime, gol u gostima izgubio je značaj jer su tribine stadiona prazne, pa su tako domaćini ostali bez prednosti i vjetra u leđa koju im daju njihovi navijači.

Prvobitno je plan bio da se pravilo "deaktivira" u produžecima, ali prema pisanju britanskog medija, sutra će se razmatrati o njegovom potpunom ukidanju. Činjenica je da vlada iznimna profesionalnost, da se vodi računa o stanju terena, da su klubovima nametnuti uslovi koje stadioni moraju ispuniti da bi se na njima odigravale utakmice, tako da sama travnata podloga nije mogla praviti razliku. Neke ekipe igraju bolje kada "grme" njihovi navijači, ali iz UEFA-e navode kako je bolje da plasman u narednu rundu izbori tim koji postigne više golova u dvije utakmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.