REPREZENTACIJA BIH

Sa Dancima smo odigrali pet utakmica, jedne se dobro sjećamo

Bh. fudbaleri će danas od 18:00 sati odigrati prijateljsku utakmicu sa Danskom

Barbarez: Utakmica u Danskoj 2003. godine jedna od najboljih bh. selekcije. ARHIV

E. Ćosić

6.6.2021

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će od 18:00 sati na Brondbi stadionu odigrati prijateljsku utakmicu protiv Danske. Bit će to drugi prijateljski meč u junu za Petevove izabranike, nakon remija protiv Crne Gore (0:0). 

Što se tiče Danaca, sa njima smo već igrali u pet navrata, a jedne utakmice se posebno sjećamo, one iz 2003. godine kada nam je za plasman na Evropsko prvenstvo trebala pobjeda, a na Koševu je završilo 1:1. Zanimljivo, bh. selekcija ima bolji omjer. Iz do sada odigranih pet susreta, u tri navrata smo izlazili kao pobjednici, jednom su slavili Danci, dok je jedna utakmica završena neriješeno.





Kvalifikacije SP 1998.

Prvi međusobni duel završio je u korist Danske, koja je bh. selekciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine na svom terenu pobijedila sa 2:0. U drugoj utakmici u okviru istih kvalifikacija, reprezentacija BiH se revanširala sa stilom. Ispratila je Dance sa tri gola u mreži, od čega su dva bila djelo Elvira Bolića, dok je jedan dodao Edin Mujčin. 

Historijska šansa

Naredni put smo se sa Dancima susreli u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. godine kada je bh. državni tim odigrao jednu od najboljih utakmica u historiji reprezentacije. Usred Danske slavili smo sa 2:0 golovima Sergeja Barbareza i Elvira Baljića. U drugom meču u okviru istih kvalifikacija Danci su nam zagorčali život. Bh. timu je za plasman na Euro u Portugalu trebala pobjeda, međutim susret na koševu završen je bez pobjednika (1:1). Danska je povela preko Jorgensena, a konačan rezultat postavio je Elvir Bolić.


Kirin kup

Od posljednjeg okršaja sa Dancima prošlo je pet godina, kada je reprezentacija BiH u okviru polufinala Kirin Kupa slavila nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Tada je selektor Mehmed Baždarević u Japan poveo drugi tim, koji je katastrofalno ušao u utakmicu i imao deficit od dva gola, ali su se Medunjanin, Đurić i društvo vratili u utakmicu, izborili penale i na kraju slavili. Poslije je naš tim u finalu bio bolji od Japana, te tako osvojio turnir. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.