EURO 2020

"Azuri" do četvrtfinala nakon prvih produžetaka na ovom Euru

Italija pobijedila Austriju tek nakon dodatnog vremena

Kieza: Sjajno se snašao i matirao Bahmana. AFP

Piše: E. Ćosić

26.6.2021

Fudbalska reprezentacija Italije izborila je plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva mnogo teže od očekivanog. „Azuri“ su pobijedili Austriju nakon produžetaka rezultatom 2:1. 

Utakmica nije obilovala prilikama, a na prvi gol se čekalo 95 minuta kada je rezervista Federiko Kieza (Federico Chiesa) uspio iskontrolisati teško dodavanje i na kraju akcije lijevom nogom poslati loptu u nebranjeni dio mreže austrijskog gola.

U samom finišu prvog produžetka još jedan rezervista Mateo Pesina (Matteo Pessina) pogodio je nakon asistencije Belotija (Belotti). Utješni gol za Austriju bio je djelo još jednog rezerviste na ovom meču Saše Kalajdžića, koji je u 114. minuti nakon kornera poslao loptu u mrežu italijanskog gola. 

Ovo su bili prvi produžeci na ovom Evropskom prvenstvu, a Italijani su ovom pobjedom rezervisali put u Minhen gdje će odmjeriti snage sa boljim iz duela Belgije i Portugala koji se igra sutra od 21 sat.


TOK UTAKMICE

120. - Kraj!

120. - Još minut nade za Austriju.

119. - Velika šansa za Italiju da riješi pitanje pobjednika. Kieza je dobio dugu loptu, uspio prebaciti Bahmana koji je istrčao sa gola, ali defanzivac Austrije zaustavlja loptu na putu do mreže.

114. - GOOOOOOOOL! Saša Kalajdžić vraća Austriju u život! Sada je 2:1 za Italiju!

114. - Nove promjene u austrijskom timu. Trimel i Ilsanker su u igri umjesto Laimera i Lainera.

111. - Još jedna prilika za Austriju! Sabicer je dobio centaršut s desne strane, ali loše šutira i lopta ide preko Donaruminog gola.

108. - Manćini iz igre izvlači Insinja, a na teren šalje Kristantea.

106. - I odmah šansa rezerviste Šauba! Sjajan šut, ali dobro brani Donaruma.

106. - Počeo je drugi produžetak.

106. - Austrija će u drugih 15 minuta dodatnog vremena sa promjenama u timu. Gregoriš i Šaub su u igri umjesto Grilića i Šlagera.

Kieza: Lijevom nogom poslao loptu u mrežu. UEFA

105. - Kraj prvog produžetka.

105. - GOOOOOOOOL! Još jedan rezervista pogađa. Beloti je uspio spasiti loptu i proslijediti je do Pesine koji šutira lijevom nogom i matira Bahmana.

104. - Sjajna odbrana Bahmana! Insinj je iz slobodnjaka poslao loptu tik ispod prečke, ali odlično brani golman Austrije!

103. - Hintereger je faulirao Belotija i tako spriječio kontru Italijana. Sudija Tejlor je austrijskom defanzivcu pokazao žuti karton.

97. - Foda pravi promjenu. Arnautović više nema snage, umjesto njega u igri je Saša Kalajdžić.

95. - GOOOOOOOOL! Lijep gol Kieze koji se velemajstorski snašao. Prvo je uspio prihvatiti tešku loptu, a onda i prebaciti Laimera. Italija vodi!

94. - Dobra kombinacija fudbalera Italije, na kraju je Beloti uposlio Kiezu koji šutira, ali Bahman je na visini zadatka.

91. - Počeo je prvi produžetak, posjed imaju Italijani.

Berardijev atraktivan pokušaj nije završio u mreži. AFP

90. - Kraj, gledat ćemo produžetke!

90. - Pet minuta sudijske nadoknade.

90. - Prve promjene u austrijskom timu. Baumgartnera mijenja Šof.

84. - Manćini ponovo pravi dvostruku promjenu. Imobilea i Berardija mijenjaju Beloti i Kieza.

83. - Spinacola je sjajno probio po lijevoj strani, atraktivno je pokušao Berardi, ali njegova šut ne pronalazi metu.

71. - Kombinacija rezervista Italije, ali Lokateli nije uspio uputiti bolji šut iz teške pozicije. I dalje je na semaforu Vemblija prikazan početni rezultat.

68. - Manćini je spremio dvostruku izmjenu. U igru će Lokateli i Pesina, a van igre idu Verati i Barela.

67. - VAR! Ipak ništa od gola Arnautovića. Tejlor je nakon konsultacije sa VAR-om poništio gol napadača Austrije.

65. - GOOOOOOOOOOOL! Arnautović matira Donarumu. Nakon dugog napada Austrije, Alaba glavom prebacuje loptu do Arnautovića koji šalje loptu preko Donarume u mrežu. 

Arnautović: Dobro se snašao, ali VAR poništio gol. AFP


63. - Sabicer je šutirao, lopta pogodila nekog u bloku i nezgodno se odbila. Srećom po Italije na kraju završava samo u korneru. Austrija u ovom trenutku bolji tim na travnjaku Vemblija.

56. - Dobar napad "Azura", na kraju Alaba reaguje i izbacuje loptu ispred Berardija. Bonući je nakon kornera dobro skočio, ali nekontrolisano šutirao.

52. - Loš pokušaj Alabe sa 17 metara od Donaruminog gola. Novopečeni fudbaler Reala je prebacio živi zid, ali i gol Italije. Ostaje 0:0.

51. - I Barela je dobio žuti karton. Prigovarao je veznjak Italije sudiji Entoniju Tejloru. 

50. - Greška Italijana u začetku napada, na kraju Di Lorenci dobija žuti karton zbog prekršaja, a Austrija priliku da iz prekida ugrozi gol Donarume.

49. - Arnautović je ponovo bez podrške u kontra napadu. Nekoliko sjajnih poteza, ali kasno su pristizali njegovi saigrači.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme, sa centra su krenuli fudbaleri Italije.

Insinj blokira ispucavanje Lainera. AFP



45+1. - Kraj prvog poluvremena.

45. - Minut sudijske nadoknade.

43. - Spinacola ponovo šutira, Bahman je kasno vidio loptu i odbio je u korner iz kojeg Italija nije napravila ništa. 

42. - Sami finiš prvog dijela. Bez golova na Vembliju.

32. - Stativa! Imobile je bio neometan, sjajno šutirao, ali je lopta pogodila stativu Bahmanovog gola. Najbolja prilika na utakmici.

29. - Šahovska borba selektora Manćinija i Fode. Čak je i posjed 50 - 50.

23. - Polovina prvog dijela je iza nas, ističe se prilika Barele iz 17. minute kada je Bahman nogom zaustavio pokušaj italijanskog veznjaka. I dalje je 0:0 na Vembliju.

18. - Arnautović je sada zaprijetio, ali njegov udarac odlazi daleko od gola.

Arnautović: Neoprezno startovao na Barelu. AFP

17. - Sjajna prilika! Prvo pravo uzbuđenje na utakmici i to pred golom Austrije, sjajno je Bahman zaustavio šut Barele. 

14. - Brz protu napad Italije. Insinj je uputio prvi šut u okvir gola na večerašnjoj utakmici, ali lagan plijen za Bahmana.

11. - Prvi pokušaj "Azura" danas. Nakon greške Grilića, lopta je došla do Spinacole, ali mu prilikom šuta ona ide preko noge. 

7. - Početno ispitivanje snaga. Austrija ima loptu nešto više u svojim nogama.

3. - Tejlor je već posegnuo za žutim kartonom, a dobio ga je Marko Arnautović nakon grubog prekršaja nad Barelom..

1. - Počela je utakmica, sa centra su krenuli fudbaleri Austrije.

Navijači Italije. AFP

Dobro došli na tekstualni prenos utakmice osmine finala Evropskog prvenstva.

Italija i Austrija igraju za plasman u četvrtfinale. "Azuri" su favoriti, ali ni Austrijanci ne dolaze na Vembli sa bijelom zastavom. Utakmicu sudi Entoni Tejlor (Anthony Taylor). Pobjednik ovog duela će u četvrtfinalu za protivnika imati boljeg iz susreta Belgije i Portugala. Taj meč će se igrati na Alijanc Areni u Minhenu.

Odabrane su početni sastave: 

ITALIJA (4-3-3): Donaruma (Donarumma), Di Lorenco (Di Lorenzo), Bonući (Bonucci), Aćerbi (Acerbi), Spinacola (Spinazzola), Barela (Barella), Žoržinjo (Jorginho), Verati (Verratti), Berardi, Imobile (Immobile) i Insinj (Insigne).

AUSTRIJA (4-5-1): Bahman (Bachmann), Lainer, Dragović, Hintereger, Alaba, Grilić (Grilitsch), Šlager (Schlager), Laimer, Sabicer (Sabitzer), Baumgartner i Arnautović.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.