EURO 2020

Penzionerski dom: Belgijski trio u odbrani zajedno ima 101 godinu

Belgija u osmini finala pobijedila Portugal (1:0)

Belgijanci: Zaustavili Ronalda i društvo. AFP

E. Ćosić

28.6.2021

Kako je i većina sportskih analitičara očekivala i najavljivala, utakmica Belgije i Portugala nije obilovala prilikama, niti je ponudila atraktivan fudbal. Belgijanci su izborili četvrtfinale minimalnom pobjedom (1:0), a "Crveni đavoli" ponovo su sačuvali mrežu netaknutom. 

Za to je uz golmana Tibu Kurtou (Thibaut Courtois) najzaslužniji defanzivni trio koji čine Tobi Aldervereld (Toby Alderweireld), Jan Vertongen (Vertonghen) i Tomas Vermalen (Thomas). Njih trojica zajedno imaju 101 godinu, a najmlađi među njima je Aldervereld koji ima 32 godine. Vertongen ima 34 godine, Vermalen jednu više. Selektor Belgije Roberto Martinez odlučio se za iskusniju odbranu, iako je na startu Eura igrao sa Džejsonom Denajerom (Jason Denayer). 

Međutim ni defanzivci Belgije nisu najstariji fudbaleri u nokaut fazi. Ta titula pripala je Pepeu koji je nastupio sinoć sa 38 godina i 121 danom. Mnogo je starih i iskusnih defanzivaca na prvenstvu Evrope, najviše ih ima Italija. Kod "Azura" najstariji je Đorđo Kjelini (Giorgio Chiellini) koji ima 36 godina, Leonardo Bonući (Bonucci) ima 34, a Frančesko Aćerbi (Francesco Acerbi) je godinu mlađi.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.