EURO 2020

Italija slavila protiv Belgije i zakazala duel sa Špancima u polufinalu

Na semaforu ostao rezultat iz prvog poluvremena

Italija: Polufinale će igrati na Vembliju. AFP

Piše: E. Ćosić

2.7.2021

Italija je drugi polufinalista Evropskog prvenstva. „Azuri“ su u uzbudljivom četvrtfinalnom duelu bili bolji od Belgije sa 2:1, te su tako zakazali duel sa Špancima. 

Mreža se na Alijanc Areni u Minhenu prvi put zatresla u 13. minuti kada je pogodio Leonardo Bonući (Bonucci), ali je sudija Slavko Vinčić poništio gol defanzivca Italije nakon asistencije iz VAR sobe. „Azure“ je do vodstva doveo Nikolo Barela (Nicolo Barella) u 31. minuti kada se sjajno snašao i matirao nemoćnog Tiba Kurtou (Thibaut Courtois). 

Odličan finiš prvog dijela prvo je sjajnim pogotkom u 41. minuti začinio Lorenco Insinje (Lorenzo Insigne), da bi posljednji sastojak bio dosuđeni penal i sigurna egzekucija Romelua Lukakua u 2. minuti sudijske nadoknade.

U drugom poluvremenu se nije mijenjao rezultat iako je bilo nekoliko prilika za to. Najbolju šansu imao je Romelu Lukaku u 61. minuti kada je dobio loptu od Kevina De Brujnea (De Bruyne), ali je loše šutirao i pogodio Leonarda Spinacolu (Spinazzola) na gol liniji. 

Italija će u polufinalu za protivnika imati Španiju koja je ranije danas nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca savladala Švicarsku. Polufinalni susret stari rivali igrat će u utorak (6. juli) u 21 sat na Vembliju. 

 90. - Kraj utakmice!

90. - Pet minuta sudijske nadoknade. 

90. - Posljednja izmjena Roberta Manćinija. Kieza izlazi, a u igri je Toloi.

90. - Žuti karton dobija Berardi, a ponovit će se slobodan udarac za Belgiju. Ranije je fudbaler Italije istrčao iz živog zida. 

Spinacola na nosilima iznesen sa terena. AFP



84. - Odličan pokušaj Dokua, ali nema promjene rezultata.

78. - Ponovo Manćini pravi dvostruku promjenu. Umjesto povrijeđenog Spinacole ući će Emerson, a Insinjea je zamijenio Berardi.

76. - Sada problem i za selektora "Azura". Spinacola je bio u punom trku, ali je proklizao i sada se žali na povredu sjajni lijevi bočni Italije.

75. - Lukaku je ponovo pokušao ugroziti gol Donarume, ali lopta od bloka završava u naručju italijanskog golmana.

73. - Mijenjat će i Roberto Manćini. Iz igre izvlači Marka Veratija i Ćiru Imobilea, a na terenu su Brajan Kristante i Andrea Beloti.

73. - Nevjerovatno. Čadli se povrijedio i neće moći nastaviti s igrom, a ušao je prije tri minute. Umjesto njega na terenu je Praet.

70. - Dvostruka izmjena u belgijskom timu. Naser Čadli i Dris Mertens ulaze u igru umjesto Tilemansa i Munijea.

Trenutak kada je Spinacola izblokirao Lukakua. AFP


69. - Ponovo se Insinje odlučio na udarac, ali ovog puta Kurtoa brani njegov pokušaj.

66. - Velika šansa za "Azure"! Odlična akcija Italijana, na kraju Spinacola šutira pored gola.

63. - Sada uzbuđenje na drugoj strani, ali lopta je prozujala kroz šesnaesterac Belgije nakon centaršuta sa desne strane.

61. - Kakav promašaj Romelua Lukakua! Doku je odlično uposlio De Brujnea, ovaj prebacio loptu na drugu stativu, a tamo je napadač Belgije promašio veliku priliku. Spinacola ga je izblokirao.

58. - Bez uzbuđenja u nastavku susreta, na semaforu još uvijek rezultat iz prvog poluvremena.

47. - Kieza šutira sa ruba šesnaesterca, ali lopta ide pokraj gola.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme. Nije bilo promjena u sastavima.

Protest Italijana na dosuđeni penal. AFP

45+1. - GOOOOOOOOL! Romelu Lukaku je siguran egzekutor najstrožije kazne. Belgija se vraća u igru.

45. - Penal! Vinčić je duel Di Lorenca i Dokua okarakterisao kao penal. Gleda se VAR koji šalje potvrdu. Lukaku je namjestio loptu na bijelu tačku.

44. - GOOOOOOOOOL! Majstorija Lorenca Insinjea! Italija sada vodi sa 2:0.

37. - Odličnu utakmicu gledamo na stadionu u Minhenu, Belgija traži gol za poravnanje.

31. - GOOOOOOL! Barela sjajno pogađa za vodstvo Italije. Odbila se lopta do veznjaka "Azura", on se izborio za priliku za šut, a onda poslao loptu u mrežu Tiba Kurtoe.

26. - Još jednom Donaruma spašava Italijane! Brz protu napad Belgije, Lukaku sa ruba šesnaesterca šutira, ali ponovo odlično interveniše novopečeni član PSG-a.

22. - Sjajna parada Điđija Donarume! Namjestio se De Brujne na lijevu nogu, dobro šutirao, ali odbranio je to golman "Azura".

21. - Tilemans nije dugo čekao na osvetu Veratiju. Prvom prilikom mu je vratio prekršaj, ali i njega je glavni sudija ovog meča sankcionisao žutim kartonom.

Bonući je poslao loptu u mrežu, ali ofsajd je poništio gol. AFP

20. - Prvi žuti karton zaradio je Marko Verati. Italijanski veznjak je faulirao Tilemansa.

16. - Tilemans sada šutira, ali lopta završava u korneru. To je već treći udarac iz ugla za "Crvene đavole".

13. - Ofsajd! Leonardo Bonući je poslao loptu u mrežu uz dosta sreće nakon centaršuta sa desne strane, ali Vinčić poništava gol defanzivca Italije nakon konsultacije sa VAR-om. Ostaje 0:0 u Minhenu.

10. - Italijani imaju nešto veći posjed lopte na otvaranju, dok su Belgijanci imali dva ubačaja iz ugla.

6. - Doku je prošao po lijevoj strani, ali njegovo dodavanje ne stiže do Lukakua.

3. - Uzbudljiv početak utakmice, već na startu susreta Donaruma istrčava i reaguje ispred Lukakua.

1. - Počela je utakmica, sa centra su krenuli fudbaleri Italije.

0. - Igrači jedne i druge reprezentacije su izašli na teren, uslijedit će intoniranje himni.

Belgija i Italija igraju drugi četvrtfinalni duel. Bolji od ovog duela će ići na megdan Španiji koja je nakon boljih penala eliminisala Švicarsku. 

Roberto Martinez ne može računati na Simona Minjolea (Mignolet), Edena Azara (Hazard) i Timotija Kastanja (Timothy Castagne), dok je dobra vijest da je za ovaj susret spreman Kevin De Brujne (De Bruyne). Roberto Manćini (Mancini) na drugoj strani ne može računati na Alesandra Florencija (Florenzi).

Poznati su i početni sastavi jedne i druge ekipe:

BELGIJA (3-4-3): Kurtoa (Courtois), Aldervereld (Alderweireld), Vermalen, Vertongen (Vertonghen), Munije (Meunier), Vitsel (Witsel), Tilemans (Tielemans), Torgan Azar (Thorgan Hazard), De Brujne (De Bruyne), Doku i Lukaku

ITALIJA (4-3-3): Donaruma (Donnarumma), Spinacola (Spinazzola), Kjelini (Chiellini), Bonući (Bonucci), Di Lorenco (Di Lorenzo), Barela (Barella), Žoržinjo (Jorginho), Verati (Verratti), Kieza (Chiesa), Insinj (Insigne) i Imobile (Immobile).



"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.