EURO 2020

Mehmed Baždarević iz Sošoa za „Avaz“: Englezi su u euforiji, ali favoriti su Italijani

Šteta je što je jednu takvu utakmicu odlučila sudijska nepravda, smatra bivši selektor „Zmajeva“

Mehmed Baždarević. Arhiva

Piše: G. Šumar

9.7.2021

U finalu Eura 2020 11. jula na londonskom Vembliju gledat ćemo pravi fudbalski klasik između Engleske i Italije. No, jučer je pod posebnom lupom bila pobjeda Gordog Albiona, koji je tek nakon produžetaka savladao Dansku, a pobjedonosnom pogotku Harija Kejna (Harry Kane) u 104. minuti prethodio je prilično diskutabilan jedanaesterac Joakima Melea nad Rahimom Sterlingom (Raheem) - 2:1 (1:1).


Nije bio penal

- Dance sam vidio kao izuzetno dobru ekipu, možda su bili i najveće otkrovenje tokom ovih završnih, velikih utakmica - rekao je naš fudbalski stručnjak Mehmed Baždarević u razgovoru za „Dnevni avaz“ te dodao:

Ne, ne mislim da su oni bili iznenađenje, jer sam znao da imaju dobru ekipu. Čak sam i prije Eura tipovao da će otići daleko, ne do finala, ali i da će biti nezgodan protivnik bilo kome. Imaju izuzetno dobru ekipu, igraju dobro, a protiv Engleza se u njihovoj igri osjetio nedostatak nekoliko igrača. Također, Englezi su dominirali fizički. Mislim da je umor više bio prisutan kod Danaca, ne samo zbog težih utakmica, nego i putovanja. Zbog toga su, u odnosu na prethodne utakmice, djelovali za nijansu umorniji. S druge strane, Englezi su potpuno dominirali na tom trkačkom dijelu.

Taktički, popularni Meša ističe da on nikada protiv Engleza ne bi igrao s tri stopera.

- Ako postoji taktička slabost, koja se pokazala, to je bila formacija s tri centralna stopera. Englezi su uspjeli raširiti igru, te su danski bočni igrači često bili u zakašnjenju u odnosu na protivnika. Tu su napravljene i sve opasne situacije, odnosno Danci su imali najviše problema. Također, kada igraš s tri stopera – 3 – 4 – 3, onda lako možeš da izgubiš sredinu terena. Englezi su tu bili veoma dobri, agresivni, s tri igrača protiv dva Danska. Mislim da je tu napravljena prevaga - analizira Baždarević, koji Euro 2020 prati iz svog doma u Sošou.

Na pitanje kako komentira penal nad Sterlingom, odgovara:

Nije, Sterling je pao bez ikakvog razloga. Ne znam kako ste vi to vidjeli.

Žoze Murinjo (Joze Mourinho), Arsen Venger (Wenger)... imaju isto mišljenje.

- Sudija je to sve poslije mogao da vidi i na snimku. Ne znam, donijeti takvu odluku u jednoj takvoj utakmici – u produžetku. Da li je pritisak bio toliki da je jednostavno morao to dosuditi? Mislim da je sudija napravio veliku grešku, iako su Englezi svojom igrom zaslužili plasman u finale. Ipak, šteta je što je jednu takvu utakmicu odlučila sudijska nepravda - smatra bivši selektor „Zmajeva“.


Mehmed Baždarević. Arhiva

Engleska ili Italija

Bilo kako bilo, novi prvak Evrope bit će Engleska ili Italija.

- Englezi su u euforiji, igra se na kultnom Vembliju, tako da očekujem dobro finale. No, Italijani su pokazali da znaju veoma dobro igrati protiv različitih protivnika, sa svojom agresivnom, a po potrebi i defanzivnom igrom. Mislim da su Italijani lagani favoriti u finalu, bar prema onome što su pokazali na Euru. Međutim, u jednoj takvoj utakmici, pred svojom publikom, realne šanse imaju i Englezi, iako, ako gledamo to kao pravi navijači, mislim da u njihovoj igri nedostaje malo više mašte i/ili kreativnosti. Oni igraju dobar, tečan, engleski fudbal – brz, agresivan, ali nedostaje malo više kreativnosti i spektakla koji bi volio da vidim kao pravi navijač. Italijani su pokazali više i u tom domenu, tako da tipujem na njih – zaključio je Baždarević.


Propao dogovor

Baždarević je nedavno bio blizu trenerskog angažmana u Saudijskoj Arabiji, ali...

- Imao sam izuzetno dobru ponudu iz Saudije, koju sam dobio i napismeno. Smatrao sam da je to završena stvar, zbog toga sam se i vakcinisao, jer su mi rekli da to moram uraditi prije dolaska, ali nakon skoro mjesec dana razgovora, dogovora i svega, odjednom je sve propalo. U međuvremenu, imao sam još nekih „ponudica“ koje sam zbog Saudijaca odbijao u startu. Žao mi je što ne radim, jer se baš sad osjećam hornim, punim energije, ali, Bože moj. Život je takav, nešto će se, vjerovatno, desiti, ali još mi nije jasno zašto su me Saudijci, rekao bi, i prevarili - ističe Baždarević, koji b volio ostati u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.